Platforma DA: Majorarea nejustificată a amenzilor este un act imoral şi abuziv
alte articole
Începând cu 16 martie 2017, pe teritoriul Republicii Moldova, orice tip de amendă se va majora atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice de minimum 2,5 ori. În acest sens, Platforma Demnitate şi Adevăr atrage atenţia cetăţenilor că unităţile convenţionale, utilizate pentru calcularea amenzilor administrative, se vor majora de la 20 până la 50 lei. Totodată, aceştia mai menţionează că vor creşte de câteva ori şi amenzile pentru mai multe contravenţii administrative.
„Constatăm în repetate rânduri că modificările menţionate nu au fost consultate cu asociaţiile de business, societatea civilă şi comisia tripartită (Guvern-Patronate-Sindicate). Or, acest lucru vine în contradicţie flagrantă cu declaraţiile pompoase ale Guvernului ilegitim privind deschiderea fără precedent în raport cu mediul de afaceri şi societatea civilă”, se arată într-o declaraţie a Platformei DA.
În opinia acestora, majorarea bruscă a amenzilor va genera neapărat o creştere exponenţială a corupţiei, mai ales în situaţia unui stat capturat, când eforturile guvernării privind combaterea acestui flagel extrem de periculos rămân doar pe hârtie. Pentru antreprenori, ridicarea de câteva ori a cuantumului amenzilor, va contribui la extinderea sectorului tenebros al economiei.
În context, membrii Platformei DA vin să atenţioneze opinia publică naţională şi internaţională, menţionând că această creştere semnificativă a amenzilor este absolut imorală, întrucât vor fi „împovăraţi deopotrivă cetăţenii şi antreprenorii, care nici pe departe nu şi-au revenit şi refăcut după şocul furtului miliardului”.
„Până în prezent vinovaţii nu au fost traşi la răspundere, iar cei care au comis jaful secolului sunt chiar beneficiarii acestuia şi se află la ora actuală la guvernare şi au pus pe umerii poporului Moldovei consecinţele financiare negative ale furtului fără precedent. Acest lucru are loc prin transformarea împrumutului Băncii Naţionale în datorie internă cu dublarea sumei datoriei, creşterea drastică a amenzilor, ridicarea vârstei de pensionare, majorarea apropiată a tarifelor la energia electrică şi termică etc. Cetăţenii Republicii Moldova pot aprecia tot mai mult la justa valoare afirmaţia cinică a preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, precum că ei nici nu vor simţi ceea ce înseamnă miliarde furate”, se mai menţionează în declaraţie.
Amintim că la începutul lunii august 2016, Andrian Candu menţiona în cadrul unei conferinţe de presă că recuperarea miliardului furat ar fi o precondiţie a Fondului Monetar Internaţional. „Cum o facem, prin această lege (un pachet de şapte legi care vine să împovăreze soarta moldovenilor pentru 25 ani – n.r.), sau prin alte condiţii mai bune pe care le găsim, este, de fapt o chestiunea de-a noastră internă, domestică. Cu siguranţă, trebuie să găsim soluţii. Lipsa comunicării din partea noastră în special a dat naştere speculaţiilor şi cel mai rău, a minciunilor din partea opoziţiei. Noi nu vorbim de punerea unei datorii pe umerii cetăţenilor”, declara Candu cu mai bine de jumătate de an în urmă.
„Atunci când vorbim despre recuperarea prejudiciilor, 5 miliarde se vor recupera din ceea ce înseamnă dosare penale. În afară de asta, tot ce va plăti statul Băncii Naţionale, Banca Naţională urmează să restituie înapoi statului din plata dividentelor, deoarece singurul acţionar al BNM este statul. Nu vorbim de sumele care au fost atât de mult vehiculate de opoziţie şi nu vorbim de povară pe umerii cetăţenilor. Cetăţenii nici nu vor simţi ceea ce înseamnă această sumă”, susţine şeful legislativului, în pofida faptului că, de fapt, cetăţenii deja simt această sumă după ce au fost majorate preţurile la produsele de primă necesitate şi tarifele la energia electrică şi termică.
În concluzie, Platforma DA a punctat că va susţine fără rezerve orice protest legal al cetăţenilor împotriva majorării nejustificate a tarifelor, taxelor, impozitelor şi amenzilor şi declară că va face tot posibilul în vederea anulării acestora.