Vicepreşedinte CE: Comisia Europeană îngrijorată de planurile de reducere a TVA

Vicepreşedintele Comisiei Europene pentru monedă euro şi dialog social, Valdis Dombrovskis, a declarat, miercuri, la Bucureşti, în cadrul unui interviu acordat Hotnews, că executivul comunitar este îngrijorat de noul Cod fiscal propus de Guvernul României şi de scăderea TVA.
Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte CE (Comisia Europeană)
Loredana Diacu
09.04.2015

Vicepreşedintele Comisiei Europene pentru monedă euro şi dialog social, Valdis Dombrovskis, a declarat, miercuri, la Bucureşti, în cadrul unui interviu acordat Hotnews, că executivul comunitar este îngrijorat de noul Cod fiscal propus de Guvernul României şi de scăderea TVA.

Sosit în România la doar o zi după ce Victor Ponta a anunţat reducerea TVA la toate alimentele de la 24% la 9%, începând cu 1 iunie 2015 şi a propus un nou Cod Fiscal care prevede reducerea TVA standard de la 24% la 20% din 1 ianuarie 2016, Dombrovskis a avut discuţii atât cu premierul cât şi cu reprezentanţi ai Parlamentului, la finalul acestora declarându-se îngrijorat faţă de stabilitatea financiară şi sustenabilitatea finanţelor publice ale României, în contextul substanţialei scăderii a TVA.

"Comisia Europeană este îngrijorată de noul Cod Fiscal şi de planurile de reducere a TVA, pentru că, potrivit evaluărilor Comisiei Europene şi ale FMI, sunt efecte fiscale negative, considerabile.", a declarat Dombroskis.

"Performanţa economică este legată şi de stabilitatea financiară. Aşadar, este important că stabilitatea financiară şi sustenabilitatea finanţelor publice să fie păstrate. Aceasta este îngrijorarea noastră principală. Am avut discuţii preliminare cu liderii din Parlament şi Guvern, inclusiv cu premierul Ponta.", a precizat oficialul CE.

Întrebat dacă premierul l-a convins de sustenabilitatea scăderii TVA-ului, Valdis Dombrovskis a răspuns: "În prezent, avem unele îngrijorări, dar vom continua să lucrăm cu autorităţile române şi să încercăm să găsim cea mai bună cale înainte."

În cadrul interviului acordat Hotnews, Valdis Dombrovskis, a vorbit şi despre aderarea ţării noastre la zona euro, explicând că în acest moment aceasta prezintă unele provocări în ceea ce priveşte calendarul. Aderarea presupune ca România să adere la mecanismul ratelor de schimb ERM II în ianuarie 2016 cel târziu, ceea ce în cazul României, presupune de asemenea şi modificări de politică monetară.

În paralel, autorităţile române ar trebui să lucreze la aspectele de convergenţă reală, reforme structurale, acestea urmând să fie un argument important privind celelalte state membre ale zonei euro.

Aderarea la zona euro necesită eforturi foarte serioase, în termeni de convergenţă reală şi de posibilitatea de a face faţă unor şocuri interne şi externe, a declarat Dombrovskis, adăugând că statele zonei euro vor urmări foarte atent aceste aspecte, având în vedere recentele experienţe negative cu criza zonei euro, cu un număr de state ale eurozonei ajunse în programe de salvare.

De asemenea, oficialul european a mai opinat că ţările UE, în special cele din Europa de Est se confruntă cu provocări - inclusiv propaganda Rusiei: "Ştim că sunt foarte active serviciile de propagandă ruseşti în limba engleza şi aşa mai departe.", a declarat Dombrovkis.

Întrebat dacă în viziunea sa România are nevoie de încă un acord cu FMI şi Comisia Europeană după septembrie 2015, şi cum evaluează reformele structurale curente în România, Valdis Dombrovskis a răspuns că CE aşteaptă ca actualul program de asistenţă să se finalizeze în septembrie 2015 şi în acest moment nu se discută niciun alt acord care să urmeze.

"Ne aşteptăm ca România să treacă pe supraveghere macroeconomică normală", a declarat oficialul european, adăugând că sunt două observaţii importante de făcut, şi anume: "prima - ar fi, cu siguranţă, util să se încheie cu succes acordul curent de asistenţă, ci nu doar să fie lăsat să expire, pentru că finalizarea cu succes a programului va oferi reasigurări în plus pentru pieţele financiare, care să îmbunătăţească serviciul datoriei publice a României. În al doilea rând, este important să nu se anuleze reformele structurale şi eforturile fiscale.", a precizat vicepreşedintele CE.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor