Premierul Ponta discută cu Mugur Isărescu variantele de reducere a TVA

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta se află la Banca Naţională a României (BNR), pentru consultări cu guvernatorul Mugur Isărescu pe tema variantelor de reducere a TVA, relatează Mediafax.

În prima parte a zilei de luni, anterior discuţiilor de la BNR, premierul a anunţat că vrea să discute cu Isărescu înainte ca Guvernul să decidă, marţi, reducerea cotei standard de TVA sau diminuarea TVA la produse alimentare.

Amintim că premierul a anunţat recent că Guvernul intenţionează să decidă în aprilie reducerea taxei pe valoarea adăugată, începând cu luna iunie a acestui an, urmând să stabilească dacă va fi diminuată cota standard de TVA, de la 24% la 20%, sau TVA la produse alimentare de bază, de la 24% la 9%.

Reamintim în context că în urmă cu o săptămână, Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, declara că instituţia pe care o conduce analizează proiectul de Cod Fiscal.

"Probabil că în perioada următoare ne vom pronunţa mai în detaliu. Esenţială mi se pare sustenabilitatea măsurilor. E clar că reducerea TVA este de dorit nu numai din punct de vedere social ci şi din punct de vedere economic, dar mai rău decât să nu reduci TVA este sa îl reduci şi să revii asupra deciziei. O revenire ar fi nu numai dureroasă ci ar avea efecte negative. Deci, cuvântul sustenabilitate este vital", a explicat pe 31 martie guvernatorul BNR marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

De asemenea, viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, citat de Bloomberg, declara şi el recent că" "tăierea TVA va duce la încetinirea imediată a inflaţiei, însă numai pe durata unui an, după care preţurile ar putea să crească din nou. În România, temerile, deşi în curs de disipare, sunt îndreptate mai degrabă pe partea de creştere a inflaţiei decât pe partea de deflaţie. Am prefera să stăm liniştiţi un an decât să acţionăm şi pe urmă să trebuiască să inversăm politica monetară."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne