Victor Ponta anunţă reduceri ale TVA

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta a anunţat marţi că Guvernul va reduce TVA-ul la "absolut toate alimentele, băuturile nealcoolice şi serviciile de alimentaţie publică" la 9%, începând de la 1 iunie, prin Ordonanţă de urgenţă, relatează Hotnews.

"Am introdus (în proiectul de OUG - n.red.) ca această cotă de 9% să se aplice şi la toate serviciile de alimentaţie publică, pentru că nu se poate să cumperi carnea cu TVA de 9% şi apoi să o vinzi la restaurant cu TVA de 24%", a mai adăugat Victor Ponta, precizând că, de la 1 ianuarie 2016, Guvernul intenţionează să scadă TVA general la 20%.

Victor Ponta a prezentat marţi şi execuţia bugetară după primul trimestru, susţinând că veniturile colectate au fost de 53 miliarde lei (53,4 miliarde lei, cifră oficială - n.red.), cu 3 miliarde lei mai mult decât programarea (3,3 miliarde lei cifre oficiale - n.red.) şi cu 5 miliarde de lei mai mult decât în primul trimestru al anului trecut. În ciuda unui deficit bugetar programat de 5,3 miliarde lei pe primul trimestru, România are acum un excedent de 5,4 miliarde lei, potrivit cifrelor oficiale, a afirmat premierul, declarându-se mulţumit de faptul că oamenii au muncit mai mult şi-au plătit taxele.

Premierul a mai precizat că au existat şi consultări pe tema reducerii TVA atât cu organisme naţionale, cum ar fi Banca Naţională a României, şi cu organisme internaţionale. Reamintim însă că FMI şi-a exprimate public dubii privind privind sustenabilitatea măsurii şi tot sceptici s-au declarat şi reprezentanţii BNR.

Impactul bugetar al scăderii TVA la alimente prognozat de Guvernul Ponta este de 5 miliarde de lei, dintre care 3,3 miliarde lei ar fi fost deja amortizate în primul trimestru al anului.

Reacţiile la anunţul lui Victor Ponta referitor la reducerea TVA nu au întârziat să apară.

Cătălin Predoiu, prim vicepreşedinte PNL

"Ponta a anunţat iniţial că scade TVA la 20% din această primăvară. I-am spus că nu e sustenabil până în ianuarie 2016, aşa cum am trecut în programul de guvernare PNL. Azi ne-a anunţat că scade TVA doar la anumite alimente şi cota generală din… ianuarie 2016. Concluzia: Ponta face doar un joc de imagine atunci când vorbeşte de măsuri economice. A ajuns la concluzia noastră. Problema este că, până la 1 ianuarie 2016, trebuie să facă reforme în zona colectării veniturilor, informatizării ANAF, profitabilităţii companiilor de stat (arierate, management, privatizare), astfel încât reducerea TVA să poată fi aplicată. Credeţi că va face aceste reforme în mai puţin de un an, dacă nu le-a făcut în trei, de când e premier?", scrie Cătălin Predoiu, pe contul său de Facebook

Sebastian Bodu, fost şef ANAF

"Victor Ponta spune că măsura reducerii TVA este sustenabilă deoarece, pe primul trimestru, s-a încasat cu 5 mrd. lei mai mult decât în primul trimestru al anului trecut. Îl anunţ pe această cale că indicatorul este volatil şi puţin relevant deoarece, pentru o astfel de măsură, trebuie să compare gradul de colectare cu programul de colectare, stabilit în funcţie de alcătuirea bugetului (veniturile estimate, pe care s-a construit bugetul pe 2015). Pentru edificare, fac trimitere la raportul Consiliului Fiscal pe 2013 publicat în 2014, pag. 34 (http://www.consiliulfiscal.ro/ră-2013.pdf) şi ultimul disponibil, ca date publice, unde veniturile colectate în 2013 au fost de 31,7, faţă de 33,4 (%PIB), cât se estimase.

Apreciez că ceea ce face guvernul este iresponsabil din punct de vedere al disciplinei bugetare şi nu numai.", scrie pe Facebook Sebastian Bodu.

Mihai Goţiu, jurnalist

"Să nu ne îmbătăm cu apă călâie şi să cădem în capcana reducerii TVA-ului, a altor taxe, dar şi a aşa-numitului excedent bugetar trâmbiţat de Victor Ponta. N-au să scadă preţurile cu 4%, crescând astfel puterea de cumpărare a oamenilor, cu efecte asupra producţiei de bunuri şi servicii, implicit cu apariţia de noi locuri de muncă în domeniul privat producător al acelor bunuri şi servicii. Asta e teoria, care sună bine, mai ales în ajun de Paşte, când bugetele familiale se diminuează considerabil şi e perfectă iluzia unor economisiri viitoare. Doar că…

… doar că sectoare importante continuă să fie subfinanţate. De la educaţie, cercetare, cultură şi sănătate şi până la investiţiile în infrastructură – cele care ar crea în cel mai rapid mod şi cât se poate de direct noi locuri de muncă.

(...) Şi, totuşi, dacă Guvernul tot trimite în Parlament măsurile pentru reducerea fiscalităţii, de ce nu publică şi studiile de impact pe care se bazează? Că poate are dreptate, şi va curge lapte şi miere de acum înainte, şi nu ne dăm noi seama.", scrie pe România Curată jurnalistul Mihai Goţiu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne