Andreea Paul prezintă "anomaliile care demască falsul PSD din cifrele execuţiei bugetare pontiste"

Prim-vicepreşedintele PNL, Andreea Paul, a prezentat o serie de anomalii economice care "demască falsul PSD din cifrele execuţiei bugetare pontiste în faţa perspectivei nu tocmai roz a scăderii în sondaje", subliniind că aveam de-a face, de fapt, cu o "execuţie politică", nu una bugetară.
Andreea Paul (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
08.04.2015

Prim-vicepreşedintele PNL, Andreea Paul, a prezentat o serie de anomalii economice care "demască falsul PSD din cifrele execuţiei bugetare pontiste în faţa perspectivei nu tocmai roz a scăderii în sondaje", subliniind că aveam de-a face, de fapt, cu o "execuţie politică", nu una bugetară.

"În oglinda PSD, statul încasează semnificativ mai mult din TVA (20%), dar mai puţin din impozitul pe profit (-0,7%) în primul trimestru al acestui an faţă de anul trecut - 2014 este el însuşi un an de raportare foarte slab în colectarea veniturilor. În oglinda economiei reale, încasările nu zbârnâie la buget şi economia nu 'duduie', aşa cum ne minte zilnic Premierul Ponta", a precizat Andreea Paul.

Cum a ajuns PSD la rezultatele pe TVA? Potrivit prim-vicepreşedintelui PNL, Guvernul PSD dublează rambursările de TVA în luna decembrie 2014, odată ce a rămas cu banii publici pentru investiţii în braţe - incapabil să dezvolte infrastructura României (excedent bugetar la zece luni în 2014), dar în luna martie 2015, PSD aproape a blocat rambursările de TVA către agenţii economici ca să iasă bine machiate cifrele pe TVA pe primul trimestru.

"Să mai aştepte economia reală, căci PSD urmăreşte un interes cu tare multă incompetenţă. Asta nu e execuţie bugetară, ci execuţie politică. După machierea cifrelor pe TVA pe primul trimestru de către trişorul şef al PSD, marea întrebare de ieri ce va ieşi: TVA 9% la produsele agro-alimentare? TVA 20% la toate produsele? şi una şi alta? Cam asta ne vindea ca trilemă Premierul Ponta personal la televiziuni, înaintea meciului din SUA al ministrului de finanţe Teodorovici cu forţele bancare mondiale. Orice se putea întâmpla. Negocieri-sumo, negocieri-wrestling. Care variantă urma sa câştige?", întreabă Andreea Paul.

Preventiv, simţind că se apropie o eventuală micşorare de TVA, destul de mulţi procesatori, producători, agricultori ne-au anunţat anticipat că preţurile la raft nu vor scădea semnificativ dacă TVA-ul la produsele agro-alimentare va scădea. În nici un caz cu 13% (24% - 9%). Vinovaţii? Dolarul/ criza/ concurenţa/ supermarketurile. Marea schimbare ar fi fost că ei toţi nu ar mai produce pe pierdere sau evazionând şi ar intra într-o normalitate de business.

"În varianta cu TVA redus la 20% generalizat, devansat faţă de termen, începuseră să pâlpâie nişte speranţe ale întreprinzătorilor mici şi mijlocii. Plus a celor mari, unde 4% la sume mari chiar înseamnă ceva. Potenţial. Ambele variante la un loc erau paradisul. Oameni de afaceri cu profituri mai mari, aşadar, cu potenţial de a crea noi locuri de muncă. Cetăţeni cumpărând hrană mai ieftin. Astăzi a ieşit prima variantă. Pun întrebarea: Ce am câştigat din meciul ministrului de Finanţe?", a adăugat liderul PNL.

În opinia acesteia, vom rămâne cu preţurile la mâncare cosmetizate uşor - vedeţi exemplul pâinii, unde poate a fost micşorată pe hârtie evaziunea, dar preţurile au rămas cam tot pe-acolo, iar la pâinea de 1 leu i-a scăzut uşor greutatea. Vom avea procesatori, agricultori, producători de agro-alimentare mai bogaţi?

"Fără îndoială că un guvern liberal ar fi optat pentru varianta 2 sau 3 într-un calendar fezabil, nu populist, bine fundamentat economic. Măcar pentru faptul că o taxare generală mai mică poate stimula o întreagă economie. Două întrebări mai am în urma acestei decizii: A existat cea mai mică influenţă politică în această decizie economică a guvernului PSD? În faţa perspectivei nu tocmai roz a scăderii în sondaje, stânga a luat o măsură populist-politică?", a întrebat Andreea Paul.

"Chiar dacă măsura luată poate va fi bună pentru cetăţenii cu mijloace materiale limitate, ar fi un mare circ (politic) dacă PSD a ales să dea pâine poporului pentru câştigarea simpatiei electoratului. Mai e un an până la alegeri. Dacă Premierul Ponta şi Guvernul au avut cel mai mic gând de acest fel, înseamnă că PSD a ridicat încă o dată ştacheta interesului partinic pe scala dispreţului faţă de interesul naţional", a concluzionat politicianul.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor