Sebastian Lăzăroiu despre reducerea TVA la alimente: "E o mare păcăleală"
alte articole
Comentând una din ştirile cele mai mediatizate ale momentului, şi anume reducerea TVA-ului la alimente, fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu remarcă discrepanţa dintre propaganda internă şi semnalele externe privind măsura reducerii TVA anunţată de premierul Ponta, strategic, în prag de Paşte.
"Ieri, când s-a făcut anunţul, am auzit numai voci optimiste la televizor. Analişti economici, producători, comercianţi cu lacrimi de bucurie ne anunţau ce bine va fi pentru români că vor mânca mai mult şi mai ieftin.
FMI, Comisia Europeană şi, ce-i drept, singura instituţie lucidă din România, Consiliul Fiscal, au atras şi atrag atenţia că e o mare păcăleală şi că ne jucăm cu echilibrele macro-economice.
Dar nimeni nu pare să îi audă. Peste tot numai voie buna şi entuziasm.", scrie Sebastian Lăzăroiu pe contul său de Facebook.
"Nu e prima oară când mă întreb dacă nu cumva noi, românii, nu avem creierul în burtă. Şi că politicienii ştiu asta.", adăuga fostul consilier prezidenţial.
Reamintim că premierul Ponta a anunţat marţi că Guvernul va reduce TVA-ul la "absolut toate alimentele, băuturile nealcoolice şi serviciile de alimentaţie publică" la 9%, începând de la 1 iunie, prin Ordonanţă de urgenţă. Impactul bugetar al scăderii TVA la alimente prognozat de Guvernul Ponta este de 5 miliarde de lei, iar premierul nu a făcut publice studii de impact care să arate pe ce se bazează când consideră măsura sustenabilă.
Măsura lui Victor Ponta a fost considerată una de maxim populist, o măsură menită să-i creeze imaginea unui politician dornic să ofere populaţiei hrană mai ieftină. Potrivit unui articol publicat de Lucian Davidescu în România Curată, cum suntem în plin puseu deflaţionist care a cuprins deja toată Europa şi a început să atingă şi România astfel încât preţurile la hrană ar fi scăzut oricum chiar şi fără tăierea de TVA anunţată de Ponta.
Mai mult, FMI-ul, la care se referă Lăzăroiu, şi-a exprimate public dubii privind privind sustenabilitatea măsurii iar Consiliul Fiscal, care a analizat proiectul de modificare a Codului Fiscal al Guvernului Ponta, proiect ce făcea referire şi la reducerea TVA pentru alimente, a avizat negativ proiectul legislativ.
Adoptarea Codului Fiscal în forma prezentă implică un risc extrem de deteriorare permanentă şi de proporţii a poziţiei finanţelor publice ale României iar reducerile ample la nivelul taxelor şi impozitelor pe care aceasta le prevede sunt nesustenabile, a opinat Consiliul Fiscal.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.