Vicepreşedinta UDMR Târgu Mureş, acuzată ca şi-a însuşit ilegal bani europeni

Vicepreşedinta UDMR Târgu Mureş, Maria Koreck, este acuzată de mai multe persoane că şi-ar fi însuşit bani din fondurile unui proiect european privind integrarea romilor pe piaţa muncii, în valoare de 20 de milioane de lei (circa 4 milioane de euro), derulat în parteneriat cu ONG-uri din Cluj, Alba Iulia, Bucureşti şi Atena.
Loredana Diacu
27.08.2014

alte articole

(photos.com)
Loredana Diacu
27.08.2014

Vicepreşedinta UDMR Târgu Mureş, Maria Koreck, este acuzată de mai multe persoane că şi-ar fi însuşit bani din fondurile unui proiect european privind integrarea romilor pe piaţa muncii, în valoare de 20 de milioane de lei (circa 4 milioane de euro), derulat în parteneriat cu ONG-uri din Cluj, Alba Iulia, Bucureşti şi Atena.

Potrivit Adevărul, plângerea celor înşelaţi de Maria Koreck zace de trei luni într-un sertar al Organismului Intermediar Regional Centru.

Acuzaţiile împotriva vicepreşedintei UDMR Târgu Mureş, care este şi preşedinte al Asociaţiei „Divers”, filiala Târgu Mureş, au fost făcute printr-o adresă oficială trimisă la începutul lunii mai de 15 angajaţi şi beneficiari ai proiectului către Organismul Intermediar Regional (OIR) Centru, instituţia care monitorizează finanţările prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

Acuzaţiile vizează proiectul european intitulat „Crearea şi funcţionarea structurilor de asistenţă axate pe ocuparea forţei de muncă - Centre de incluziune socială pentru persoanele de etnie romă – CISPER”, derulat în parteneriat cu asociaţii din Alba Iulia, Cluj, Târgu Mureş (Asociaţia „Divers” condusă de Maria Koreck), Bucureşti şi Atena.

În cadrul acestui proiect, derulat în perioada 1 aprilie 2011 - 31 august 2013, au fost organizate cursuri de calificare în diferite meserii, servicii de informare, consiliere şi mediere, conferinţe, campanii de informare. Una dintre cele mai importante activităţi din Mureş a fost organizarea a două cursuri la care au participat 40 de persoane: unul vizând pregătirea unor lucrători sociali, iar celălalt pentru calificarea în meseria de cameraman-fotoreporter.

Maria Koreck este acuzată că, în calitate de preşedinte al Asociaţiei „Divers”, filiala Târgu Mureş, a realizat o înţelegere cu angajaţii proiectului - o parte dintre ei fiind din categoria relaţiilor sale personale - prin care, în schimbul angajării, aceştia au primit doar o parte din salariile lunare (între 500 şi 1.000 lei). Diferenţa până la valorile înscrise pe ştatele de plată îi reveneau ei. De altfel, Maria Koreck a păstrat asupra sa cardurile bancare şi a ridicat fără drept salariile angajaţilor.

În petiţie sunt date şi câteva exemple de persoane care au dorit să rămână anonime, pentru a nu evita eventualele repercursiuni. Astfel, K.Z. - angajat cu un salariu lunar de aproximativ 2.500 lei net, primea doar cu 500 lei; C.L - salariu net de 2.500 lei lunar, era remunerată cu doar 1.000 lei; S.A - salariu de 7.600 lei pe lună, era remunerat cu 2.000 de lei.

Nici beneficiarii cursului de formare profesională pentru ocupaţia de fotoreporter - cameraman TV nu şi-au primit încă indemnizaţiile de participare, de 4.320 de lei, deşi seminariile de pregătire s-au încheiat la data de 15 iunie 2013.

„Suma cu titlu de subvenţie care trebuia acordată de către Asociaţia «Divers» fiecărui cursant este de 4.320 lei, venit neimpozabil, respectiv 4 lei/oră, conform listei de prezenţă zilnică, întocmită de către lectorul cursului. Koreck Maria a transmis cursanţilor că este obligatoriu să se angajeze într-una din meseriile în care au fost formaţi (cameramani sau fotoreporteri) pentru a obţine subvenţiile, cu toate că în contracte nu este stipulat acest lucru“, se arată în plângere, potrivit Adevărul.

Petenţii mai acuză că preşedinta Asociaţiei „Divers” a cheltuit în interes personal o parte din banii proiectului şi că au primit salarii persoane care nu s-au prezentat niciodată la cursuri. Aceştia estimează suma deturnată de vicepreşedinta UDMR la aproape 100.000 de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor