„Regele Motorinei” a scos zeci de milioane din ţară cu ajutorul a doi oameni săraci

Radu Nemeş, trimis în judecată alături de soţia sa şi alte 13 persoane, pentru un prejudiciu de 53 de milioane de euro din evaziune fiscală cu motorină, se folosea de persoane sărace pentru a frauda statul.
(Photos.com)
Loredana Diacu
23.08.2014

Radu Nemeş, trimis în judecată alături de soţia sa şi alte 13 persoane, pentru un prejudiciu de 53 de milioane de euro din evaziune fiscală cu motorină, se folosea de persoane sărace pentru a frauda statul.

„Regele Motorinei” este acuzat că a pus la punct un sistem complex de firme fantomă şi de circuite tip suveică, prin care scotea bani din ţară. În final banii au ajuns la societatea Corallys Investments Limited din Dubai, de acolo intrând în conturile bancare din SUA ale soţilor Nemeş.

Potrivit publicaţiei „Evenimentul zilei” în acest sistem prin care zeci de milioane au fost scoase din ţară au avut un rol cheie două persoane cu venituri modeste: Mircea-Grigore Ionuţă şi Petrică Stănuleţ, care controlau fictiv societăţile Divers Zootehnic şi Partener Noblesse.

Cei doi au fost recrutaţi de Nicolae Belba (zis „Mihai”, „Ăla mic şi negru” sau „Polo”), unul dintre oamenii de încredere ai lui Radu Nemeş. Ionuţă şi Stănuleţ au ridicat cu sacul de la bancă zeci de milioane de lei, relatează Evz. Banii proveneau de la firmele Excella Real Grup şi Inkasso Job, controlate de Nemeş, şi erau viraţi cu motivaţia „achiziţii cereale”.

Ionuţă le-a declarat procurorilor DNA că, zilnic, timp de doi ani de zile, a scos de la bancă sume mari de bani, variind între 100.000 de lei şi 1,5 milioane de lei. O declaraţie similară a dat şi Stănuleţ, acesta relatând că sumele pe care le ridica erau cuprinse între 30.000 de lei şi 1,7 milioane de lei.

"Banii erau luaţi cu sac din bancă, Mihai parca maşina în faţa băncii, puneam sacul pe bancheta din spate, iar eu plecam pe drumul meu. De multe ori pleca foarte repede de pe loc, spunând că se teme că este urmărit de ţigani...", a relatat Stănuleţ.

Pentru serviciile lor, cei doi erau plătiţi cu 3.000 de lei/lunar fiecare.

Potrivit procurorilor, reţeaua era protejată de mai mulţi oficiali, printre care: Sorin Blejnar (fostul şef al ANAF), Codruţ Marta (fostul şef de cabinet al lui Blejnar) şi Viorel Comăniţă (fost director al Vămilor).

Domeniul din SUA

Diana şi Radu Nemeş deţineau mai multe terenuri şi proprietăţi în orăşelul Yelm din statul Washington. Pe unul dintre aceste terenuri, cu o suprafaţă de mai bine de 200.000 de metri pătraţi, cei doi şi-au construit o reşedinţă de lux, în valoare de aproximativ 3 milioane de dolari. În spatele vilei, FBI a descoperit un buncăr, de aproape 2.000 de metri pătraţi, cu uşi de oţel, mobilat şi aprovizionat din plin cu alimente, suficiente pentru a hrăni întreaga familiei timp de mulţi ani de zile, dat fiind volumul mare de provizii. Buncărul antiatomic dispunea, de asemenea, de mai multe generatoare de curent electric diesel şi de un sistem de filtrare a apei.

Construcţia cuprindea mai multe dormitoare, living, băi şi o bucătărie complet mobilată. Potrivit jurnaliştilor americani, buncărul era aprovizionat ca pentru „sfârşitul lumii”.

FBI a descoperit pe domeniul lor din State sute de monede de aur şi numeroase bunuri de lux. Autorităţile americane au cerut unui tribunal federal din Seattle să permită scoaterea la licitaţie a proprietăţii soţilor Nemeş, dar şi a mai multor bunuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor