Veşti proaste pentru români: “Ordonanţa trenuleţ 2024” trebuie aprobată până la finalul anului. Ce măsuri fiscale dure prevede

(De la st spre dr) Ilie Bolojan, Marcel Ciolacu şi Kelemen Hunor (Captură video)
Andrei Popescu
24.12.2024

Guvernul Ciolacu 2, investit luni seara, are deja trasate clar obiectivele, care includ menţinerea cotei unice, creşterea contribuţiei la pilonul 2, impozitarea marilor averi şi reforma statului. Asta pe lângă implementarea unei administraţii suple, înjumătăţirea numărului secretarilor de stat, stoparea risipei din bani publici şi continuarea investiţiilor.

“Acest Guvern va căuta soluţii pentru a creşte în 2025 pensiile mici, pensiile celor care chiar au nevoie de aşa ceva. Şi de a veni cu o lege a salarizării care să nu mai fie despre cât primeşte nu ştiu cine în plus la salariu, ci de cât câştigi în funcţie de cât munceşti. Iar aici lucrurile trebuie separate foarte clar. Sporurile şi primele nu mai trebuie să fie o obligaţie lunară, cum au ajuns, din păcate, acum. Beneficiile trebuie să premieze performanţa, trimestrial sau anual, exact ca în sistemul privat.

Acesta trebuie să fie etalonul. Angajaţii la stat trebuie să îşi justifice activitatea prin raportări similare ca în mediul privat. Plimbatul de dosare între etaje, cafenele şi meniul de la bufet nu înseamnă performanţă. Vrei spor de fonduri europene 50% din salariu? Atunci trebuie să atragi maximumul din target. Dacă ai absorbţie 1% la finalul lunii, atunci tot 1% din acest spor îl vei încasa. Este foarte simplu şi corect şi, mai ales, este foarte corect”, este promisiunea făcută de vechiul şi noul premier Marcel Ciolacu cu ocazia învestirii Guvernului.

În acest context politic, financiar şi economic complicat, noul Executiv trebuie să aprobe cel târziu până la data de 30 decembrie aşa-zisa “Ordonanţă trenuleţ 2024” cu măsuri fiscale dure.

În continuare, prezentăm câteva dintre principalele modificări din “Ordonanţa Trenuleţ”:

1. Salariile bugetarilor vor fi îngheţate până la adoptarea Legii plafoanelor, iar sporurile acestora vor fi îngheţate la nivelul lunii decembrie 2024, pe tot parcursul anului viitor.

2. La fel ca în 2024, munca suplimentară va fi compensată cu timp liber.

3. Nu se vor mai acorda vouchere de vacanţă bugetarilor pe tot parcursul anului 2025. Măsura este valabilă inclusiv pentru Radioul public şi TVR, care nu vor mai putea acorda din fondurile acordate de la bugetul de stat nici bilete de valoare, cu excepţia tichetelor de creşă. De asemenea, TVR şi Radioul public nu vor mai putea da angajaţilor premii ori plata orelor suplimentare.

4. Pentru concediul de odihnă aferent anului 2025, personalul militar, poliţiştii, inclusiv cei din penitenciare nu vor beneficia de decontarea serviciilor turistice. În cazul acestora, compensaţiile lunare pentru chirie care nu fac parte din solda lunară ori salariu se vor menţine la nivelul din decembrie 2024.

5. Instituţiile publice vor trebui să finanţeze salariile din fondurile publice astfel încât să se încadreze în limitele aprobate prin buget. Cu alte cuvinte, nu vor mai putea angaja oameni. O altă prevedere spune că nu se vor mai organiza concursuri pentru ocuparea posturilor publice.

6. Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti definitive care au ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială pentru bugetari va fi eşalonată: 5% în primul an de la data la care hotărârea devine executorie, 10% în al doilea etc. Procedura de eşalonare se va aplica şi pentru dobânzile aferente acelor sume.

7. În 2025, instituţiile şi autorităţile publice nu vor mai putea acorda indemnizaţii la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de muncă/serviciu ori la trecerea în rezervă.

8. O serie întreagă de indemnizaţii se menţin la nivelul din 2024, cum ar fi cele pentru persoanele persecutate politic în comunism, cele pentru invalizi, veterani de război, văduve de război, cele acordate membrilor Academiei Române, Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, Academiei de Ştiinţe Medicale din România.

9. Pensiile speciale pentru primari şi şefi de consilii judeţene se amână pentru 2026 (tot aici sunt incluse posturile de viceprimar, preşedinte al consiliului judeţean şi vicepreşedinte al consiliului judeţean).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor