“Statul s-a dovedit vulnerabil”: Societatea civilă cere Coaliţiei de guvernare să combată extremismul, radicalizarea şi intoleranţa

Marcel Ciolacu (Epoch Times Romania)
Andrei Popescu
24.12.2024

Platforma RESPECT pentru Drepturi şi Libertăţi, formată din 11 ONG-uri, a adresat, prin intermediul unei scrisori publice, un apel către noua coaliţie de guvernare PSD-PNL-UDMR-minorităţi, solicitându-i implementarea unui plan de măsuri privind prevenirea şi combaterea extremismului, intoleranţei şi radicalizării în perioada 2025-2029.

De asemenea, semnatarii scrisorii critică în termeni duri programul de guvernare al noii Coaliţii, susţinând că acesta “nu face referire la atacul împotriva statului de drept, asupra democraţiei şi libertăţilor care a avut loc şi continuă sub ochii autorităţilor, nu face referire la creşterea extremismului şi intoleranţei din societatea românească, instrumentalizate politic”.

Semnatarii scrisorii, printre care se numără Liga Pro Europa, Grupul pentru Dialog Social sau Centrul FILIA, solicită în acest scop crearea unui Grup de lucru interministerial şi intersectorial sub autoritatea prim-ministrului.

De asemenea, platforma RESPECT mai solicită implementarea unui plan operaţional de aplicare comprehensivă a legislaţiei vizând infracţiunile motivate de ură şi a celei privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob.

“Statul român s-a dovedit vulnerabil în faţa narativelor antidemocraţie şi a valului de dezinformări şi interferenţe după model rusesc, multiplicate prin algoritmii utilizaţi de reţelele sociale. Acest atac a fost legitimat prin recursul la credinţă, omogenitate, puritate, tradiţii şi a perpetuat idei şi propuneri ideologice specifice regimurilor totalitare care au dominat pentru decenii România”, au precizat semnatarii scrisorii.

În continuare, redăm integral scrisoarea celor de la RESPECT:

Atacul înregistrat la adresa alegerilor prezidenţiale a fost unul împotriva democraţiei şi statului de drept. Dreptul de a fi reprezentaţi democratic şi de a alege fără manipulări şi interferenţe a fost direct afectat. Statul român s-a dovedit vulnerabil în faţa narativelor antidemocraţie şi a valului de dezinformări şi interferenţe după model rusesc, multiplicate prin algoritmii utilizaţi de reţelele sociale. Acest atac a fost legitimat prin recursul la credinţă, omogenitate, puritate, tradiţii şi a perpetuat idei şi propuneri ideologice specifice regimurilor totalitare care au dominat pentru decenii România.

Continuitatea şi reactivarea cultului fascismului românesc care a condus la persecuţii şi moartea a sute de mii de evrei şi de romi au fost posibile prin eşecul constant al sistemului de justiţie, prin eşecul de a identifica şi sancţiona infracţiuni motivate de prejudecată sau clasarea plângerilor penale vizând manifestările extremei drepte. Intensificarea în preajma alegerilor a ideologiei intoleranţei răspândite activ de către instigatorii la ură a fost posibilă prin statutul de impunitate de care aceştia s-au bucurat de decenii.

“Integrarea României în rândul statelor care garantează şi respectă drepturile fundamentale ale omului” a fost una dintre primele şi principalele solicitări rostite de la balconul Operei din Timişoara în 21 decembrie 1989. În decembrie 2024, nimic din programul de guvernare al Coaliţiei PSD-PNL-UDMR-minorităţi nu face referire la atacul împotriva statului de drept, asupra democraţiei şi libertăţilor care a avut loc şi continua sub ochii autorităţilor. Nimic nu face referire la creşterea extremismului şi intoleranţei din societatea românească, instrumentalizate politic. Nimic nu face referire la nevoia de menţinere şi consolidarea destinului european al României, ca garanţie că putem avea un viitor împreună, indiferent de rasă, naţionalitate, etnie, religie, gen, categorie socială, orientare sexuală, identitate de gen, dizabilitate, apartenenţă la o categorie vulnerabilă.

Organizaţiile membre ale Platformei RESPECT pentru Drepturi şi Libertăţi semnatare ale acestui Apel vă solicita crearea unui Grup de lucru interministerial şi intersectorial sub autoritatea Primului Ministru având ca ţintă prevenirea şi combaterea extremismului, intoleranţei şi radicalizării în perioada 2025-2029, cu următoarele atribuţii:

1. Crearea unui Plan de măsuri de combatere a extremismului, radicalizării şi intoleranţei de orice fel cu implicarea ministerelor afacerilor interne, externe, justiţiei, educaţiei, Parchetului, instituţiilor de securitate, instituţiilor naţionale de drepturile omului şi a principalelor organizaţii neguvernamentale implicate în apărarea drepturilor omului şi combaterii discriminării.

2. Coordonarea implementării hotărârilor CEDO vizând România în materia drepturilor Omului.

3. Plan operaţional de aplicare comprehensivă a legislaţiei vizând infracţiunile motivate de ură şi a celei privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob.

4. Coordonarea de măsuri vizând dezinformarea şi manipularea în mediul online.

Semnatari:

  • ECPI – Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice
  • GDS – Grupul pentru Dialog Social
  • Asociaţia Accept
  • Asociaţia Ark Oradea
  • Societatea de educaţie contraceptivă şi sexuală
  • Fundaţia Centrul Parteneriat pentru Egalitate – CPE
  • Fundaţia Agenţia ÎMPREUNĂ
  • ARAS – Asociaţia Română Anti-SIDA
  • Liga Pro Europa
  • Asociaţia Rise-Ouţ
  • Centrul FILIA
  • Florin Buhuceanu
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor