Senator SOS, rănit că o angajată STS i-a cerut buletinul în loc să-l recunoască. Se plânge public: "Am refuzat această umilinţă"

Ninel Peia (Facebook)
Loredana Diacu
24.12.2024

Senatorul SOS Ninel Peia se declară indignat de faptul că o angajată STS i-a cerut buletinul ca să-i înmâneze tableta de vot şi plicul cu semnătura electronică.

Peia descrie scena drept una demnă de un film al lui Kafka. El se arată indignat că i s-a cerut buletinul în loc să i se spună pe nume şi să i se ofere tableta.

Peia acuză STS-ul că nu foloseşte tehnologia de recunoaştere digitală pentru a li se adresa senatorilor cu respectul cuvenit. Redăm postarea lui Peia pe Facebook:

"STS şi lecţia uitată a respectului - când tehnologia devine o barieră, nu o soluţie! Ninel PEIA Senator al României şi Chestor al Senatului

Există momente în viaţă când realitatea îţi serveşte un contrast atât de absurd, încât nu ştii dacă să râzi sau să plângi.

Ieri, în prag de sărbători, am avut ocazia să retrăiesc un astfel de moment.

Proaspăt învestit Senator al României şi Chestor al Senatului, m-am prezentat să ridic tableta de vot şi plicul cu semnătura electronică de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS). Ce a urmat a fost o scenă demnă de un film al lui Kafka, dar cu mai puţină eleganţă şi mult mai multă stupoare.

Într-o sală neutră, în care solemnitatea lipsea cu desăvârşire, reprezentanta STS m-a întâmpinat cu o cerinţă care parcă venea direct dintr-un român de la începutul secolului XX: "Vă rog să-mi prezentaţi un act de identitate."

Un act de identitate? Senzaţia era că mă aflu la ghişeul de la Evidenţa Populaţiei, nu în faţa unei instituţii care ar trebui să reprezinte vârful tehnologic al ţării. Am refuzat această umilinţă. Nu pentru că n-aş fi avut actele la mine, ci pentru că în spatele acestei cereri absurde stă o mentalitate birocratică ce refuză să respecte un ales al poporului.

Dar să facem un pas în trecut, către anul 2015. Eram Deputat şi Şef al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Mediteranei. Cu această calitate, am fost delegat să reprezint organizaţia la aniversarea a 70 de ani de la înfiinţarea ONU, la New York. Un eveniment de amploare globală, într-un oraş mereu în alertă, cu servicii de securitate la cel mai înalt nivel. Pe o rază de 1000 de metri de sediul ONU nu putea intra nimeni fără invitaţie.

Totuşi, când m-am apropiat de perimetru, un şerif federal american, echipat cu o cameră video minusculă pe cască, m-a întâmpinat cu o precizie dezarmantă: “Bine aţi venit, domnule Deputat Peia. Vă dorim o zi excepţională.”

Am rămas fără cuvinte. Nici măcar n-am apucat să scot paşaportul sau legitimaţia. O simplă scanare biometrică, efectuată în câteva secunde, l-a informat instantaneu despre cine sunt şi ce drepturi am. Era un amestec perfect de tehnologie şi respect pentru un oficial ales.

Şi aici, dragi cititori, este esenţa problemei. Tehnologia nu este doar un instrument. Este şi o declaraţie de respect, o recunoaştere a statutului celui pe care îl deserveşti. Acum 15 ani, eram ales local şi director la o agenţie locală. Am înţeles că respectul pentru funcţia publică începe cu detaliile mici. Alături de unul dintre băieţii din IT, am creat un sistem simplu, dar eficient. Când un primar, viceprimar sau consilier local venea la birou, secretara ştia instant cine este şi cum sa îl ajute. Fără întrebări inutile, fără formalităţi absurde. Era o soluţie demnă şi rapidă, care onora oamenii care au fost aleşi de comunităţile lor.

Dacă eu, cu resurse limitate, am putut implementa un astfel de sistem acum mai bine de un deceniu, de ce STS, cu bugete colosale şi pretenţii de excelenţă, nu poate face acelaşi lucru? Cererea unui act de identitate pentru un Senator al României este, pe cât de ridicolă, pe atât de ofensatoare.

În loc să demonstreze profesionalism şi eficienţă, STS se pierde în labirintul unui protocol care nu aduce nimic bun. Unde sunt soluţiile moderne? Unde este respectul pentru demnitatea unei funcţii alese? Da, dragi reprezentanţi ai STS, luaţi exemplu de la şeriful american cu camera pe cască. Luaţi exemplu de la un program IT simplu, creat acum 15 ani într-un birou de provincie. Şi, cel mai important, luaţi exemplu de la cei care înţeleg că tehnologia nu este doar o unealtă, ci o formă de respect faţă de cei care văd în ea un ajutor, nu o piedică. Până atunci, noi, senatorii României, vom continua să ne prezentăm actele de identitate. Nu de dragul securităţii, ci pentru a ne aminti, zi de zi, că respectul începe acolo unde birocraţia se termină" scrie, pe Facebook, Peia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor