Veşti bune pentru persoanele alergice la Ambrozia. La Timişoara a fost dezvoltat un vaccin

Ambrozia (dajgalati.ro)
Andrei Popescu
06.05.2020

Institutul OncoGen din Timişoara a dezvoltat un vaccin împotriva alergiei la polenul de Ambrozia, acesta fiind cel mai inovativ vaccin de acest gen la nivel european care conţine toate fragmentele alergenice esenţiale în dezvoltarea răspunsului imun, relatează Newsweek.

Ambrozia este o plantă provenită din America de Nord şi Sud, fiind uşor de găsit în România pe marginea drumurilor sau pe câmpurile necultivate.

Aproximativ 25% dintre cetăţenii ţării suferă de alergie la această plantă, în condiţiile în care din perioada de vară şi până toamna târziu, polenul ambroziei poate produce forme severe de rino-conjunctivită cu evoluţie implacabilă spre astm sever.

Noul vaccin a fost realizat de un colectiv condus de Prof. Dr. Carmen Bunu-Panaitescu şi sub îndrumarea ştiinţifică a unuia dintre cei mai reputaţi alergologi din lume, Prof. Dr. Rudolf Valenta.

Trebuie precizat faptul că vaccinul a trecut de faza de cercetare-dezvoltare şi a intrat în etapă de microproducţie, ca apoi să fie demarate studiile clinice.

“Este necesară trecerea la studii clinice, care implică costuri mari şi timp, dar ştim că alergologia moleculară este viitorul şi terapia bazată pe alergene recombinate poate fi soluţia pentru tratamentul bolilor alergice. Imunoterapia alergen-specifică este una dintre cele mai importante arme ale medicului alergolog în lupta cu boala, fiind considerată singura terapie care modifică evoluţia bolii, reorientând răspunsul imun al pacientului spre toleranţă. Avantajele acestui vaccin bazat pe tehnici moderne de biologie moleculară faţă de preparatele de imunoterapie alergen-specifică aflate pe piaţă constau în înalta sa specificitate, lipsa efectelor secundare induse de preparatele bazate pe extracte alergenice, numărul redus de administrări, ceea ce îl va face mult mai eficient, mai bine tolerat şi va creşte complianţa pacienţilor la terapie”, potrivit unei declaraţii făcute de cercetătorii de la Institutul OncoGen.

De asemenea, la Institutul OncoGen din Timişoara au fost produse pentru prima dată în România alergenele recombinate din polenul de ambrozia, au fost testate şi acum sunt în faza de brevetare două tipuri de kituri de diagnostic molecular bazat pe alergene recombinate din polenul de ambrozia, unul de diagnostic serologic (care să crească specificitatea şi sensibilitatea testării inclusiv pentru acei pacienţi al căror diagnostic nu este posibil prin testările actuale) şi unul de măsurare a prezenţei polenului de ambrozia în aerul atmosferic.

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor