Venezuela mai aproape de comunism: reciclează coşciuge


Venezuela: Preşedintele Nicolas Maduro verifică portofelul în timpul unei vizite a Preşedintelui bolivian Evo Morales (nu în foto) la palatul prezidenţial Miraflores de la Caracas la 27 septembrie 2013.
Venezuela: Preşedintele Nicolas Maduro verifică portofelul în timpul unei vizite a Preşedintelui bolivian Evo Morales (nu în foto) la palatul prezidenţial Miraflores de la Caracas la 27 septembrie 2013. (JUAN BARRETO / AFP / Getty Images)

Venezuelenii se confrunta cu o lipsă generală de produse de bază necesare, un fenomen obişnuit în ţara acum socialistă, care pe vremuri era una dintre cele mai înfloritoare economii ale Americii Latine. Recent, lista necesităţilor de bază care nu se mai pot procura - unde se află inclusiv hârtia igienică - s-a mai suplimentat cu un produs: coşciugele

”Dacă eşti antreprenor de pompe funerare trebuie să garantezi că funeraliile au loc, iar asta înseamnă că va trebui să faci tot ce este necesar pentru a împrumuta un coşciug”, a declarat Miriam Castro, administratorul cimitirului din districtul El Paraiso, Caracas, conform Reuters.

Antreprenorii de pompe funebre se află într-o situaţie atât de gravă din cauza penuriei de materiale precum alama, lacul şi satinul încât au început să încurajeze familiile să ”recicleze” coşciugele folosindu-le numai pentru ceremonia funerală iniţială iar apoi să aleagă cremarea membrului de familie decedat.

Ricardo Guedez, fostul preşedinte al Camerei Naţionale de Companii Funebre, a declarat pentru Reuters că producţia de coşciuge a scăzut cu aproape 50% din cauza producătorilor care nu pot importa materialele necesare sau nu pot obţine dolari americani din cauza controlului impus monedelor străine.

”Nu le putem obţine, după cum nu mai putem obţine nimic altceva în această ţară,”, a declarat José Montes, şeful casei funerale din Căţia, conform serviciului de presă. La momentul interviului cu Reuters acesta avea nevoie de 30 de coşciuge dar deţinea numai zece.

Economia Venezuelei a început să sufere după ce reforma socialistă implementata de preşedintele marxist Hugo Chavez a început să îşi arate rezultatele. Naţionalizări, bugete sociale uriaşe, controlul statului asupra economiei, toate măsuri care ar fi trebuit să împingă economia către una de tip socialist, au omis să ţină cont de legile obiective ale economiei, sărăcind statul din America Latină.

Venezuela are acum cea mai mare rata a inflaţiei din America Latină. Măsurile socialiste implementate de Hugo Chavez şi continuate de actualul preşedinte venezuelean, Nicolas maduro, au mai avut un efect secundar nedorit: în loc să aducă mai multă pace socială, corupţia endemică generată a ridicat rata crimei în Caracas, care a ajuns să aibă anual mai multe omucideri decât Bagdadul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe