Rusia propune o rezoluţie cu privire la violenţele din Ucraina în faţa Consiliului de Securitate

Luni, Rusia a cerut Naţiunilor Unite să ia măsuri cu privire la violenţele din estul Ucrainei şi a propus o rezoluţie menită să calmeze criza, care durează din luna februarie.
P. P.
17.06.2014

alte articole

Consiliului de Securitate al ONU. (DON EMMERT/AFP/Getty Images)
P. P.
17.06.2014

Luni, Rusia a cerut Naţiunilor Unite să ia măsuri cu privire la violenţele din estul Ucrainei şi a propus o rezoluţie menită să calmeze criza, care durează din luna februarie.

În cadrul rezoluţiei, Vitaly Churkin, ambasadorul Rusiei la Naţiunile Unite, a descris evacuarea refugiaţilor din estul Ucrainei, şi a cerut ajutor umanitar cât şi implicarea O.N.U. în negocierile de pace şi încetarea violenţelor din regiune. Rezoluţia a mai făcut câteva referiri la suveranitatea Ucrainei şi la cererile pentru independenţă lansate de paramilitarii pro-Rusia, care au provocat un război în ultimele două luni împotriva forţelor guvernamentale ale Ucrainei.

”Există oameni care vin peste graniţe, primesc asistenţă umanitară rusă şi îşi aduc înapoi familiile”, a declarat Churkin, conform Reuters, după ce Valerie Amos, actualul sub-secretar general pentru Afaceri Umanitare şi Coordonator pentru Rezolvarea Urgenţelor, a condus o întrunire şi a audiat membrii consiliului la cererea Rusiei.

Churkin ar fi susţinut că aproximativ 60.000 de refugiaţi ucraineni se află în Rusia, în timp ce datele prezentate de Amos arată că aproape 34.000 de rezidenţi au fugit din Ucraina pentru a scăpa de conflictul dintre forţele pro-Rusia şi cele guvernamentale.

Rezoluţia vine în urma protestelor din faţa ambasadei ruse din Kiev de sâmbătă, care a implicat şi un atac cu pietre asupra clădirii. Protestele au fost provocate de doborârea unui avion militar ucrainean deasupra oraşului Lugansk, incident care a provocat moartea tuturor celor 49 de soldaţi aflaţi la bord. Churkin a comunicat că Rusia este ”dezamăgită” de faptul că O.N.U nu a emis un comunicat prin care să denunţe atacul asupra ambasadei sale şi a învinovăţit Lituania, singura ţara care s-a opus eliberării un comunicat de presă ce necesită permisia tuturor ţărilor membre, pentru aceasta.

Conform lui Raimonda Murmokaite, ambasadorul Lituaniei la O.N.U., comunicatul de presă a fost respins deoarece Rusia s-a opus includerii limbajului care denunţa atacarea avionului militar de către forţele pro-Rusia.

”Rusia a numit asta o condiţie inacceptabilă şi a anulat acel comunicat”, a declarat Murmokaite pentru AP. ”Nu suntem noi cei care l-au blocat. A fost luat de pe masă de Rusia”.

Conform AP, Murmokaite spus: ”Nu pot să pun egal între guvernul legitim (de la Kiev) şi insurgenţii ilegali şi ilegitimi ce sunt mai bine înarmaţi decât armata ucraineană şi lansează atacuri pe teritoriul şi împotriva statului Ucrainei [sublinierea noastră n.r.-]”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor