Venezuela: Poliţia foloseşte gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor după decretarea stării de urgenţă
alte articole
Poliţia a folosit gaze lacrimogene, miercuri, în capitala Venezuelei pentru a opri miile de manifestanţi să ajungă la sediul Comisiei Electorale. Protestatarii cer organizarea unui referendum deja solicitat printr-o petiţie a opoziţiei.
“Maduro, pleacă!”, au scandat unii manifestanţi, făcând referire la referendumul privind demiterea lui Maduro din funcţie înainte de sfârşitul mandatului său.
Staţiile de tren din Caracas au fost închise miercuri din “motive operaţionale”, împiedicând unii manifestanţi să se alăture demonstraţiei.
Venezuelenii sunt sfidători, susţine Capriles
Liderul opoziţiei Henrique Capriles, care a organizat protestul, a avertizat că mulţi venezueleni sunt pregătiţi să sfideze puterile pe care le are Maduro ca urmare a decretării stării de urgenţă în ţară.
“Dacă Maduro doreşte să aplice aceste decret, atunci trebuie să pregătească tancuri şi avioane de luptă, deoarece va trebui să îl aplice cu forţa”, a susţinut Capriles.
Maduro a decretat luni starea de urgenţă pe durata a 60 de zile, în contextul lipsei cronice de alimente şi a unor pene de curent aproape zilnice.
Adunarea Naţională, care este controlată de opoziţie, a respins actul legislativ al preşedintelui socialist, dar această decizie a fost anulată de Curtea Supremă a ţării, care este de partea guvernului.
AOS: Maduro, un trădător
Protestul de miercuri a coincis cu o scrisoare trimisă de secretarul general al Organizaţiei Statelor Americane (AOS), Luis Almagro, care l-a criticat pe Maduro şi l-a avertizat că riscă să devină un “dictator mărunt” dacă va împiedica referendumul pentru demiterea sa.
“Aveţi o obligaţie faţă de cetăţeni să organizaţi un referendum în 2016, deoarece decizia trebuie să aparţină poporului. Acest lucru este în Constituţie”, a declarat Almagro.
Almagro l-a acuzat pe Maduro că a “trădat” cetăţenii ţării pentru că nu s-a supus “validării de către popor”.
Marţi, Maduro a declarat că referendumul susţinut de opoziţie nu este “viabil”.
Un referendum privind demiterea lui Maduro ar trebui să aibă loc înainte de 10 ianuarie 2017 pentru a declanşa noi alegeri. După acest termen, în cazul unei eventuale demiteri a lui Maduro, puterea acestuia va fi transferată vicepreşedintelui Aristobulo Isturiz.
Potrivit unui sondaj recent realizat de Datanalisi, 70% din populaţia Venezuelei doreşte schimbarea guvernului.
Venezuela este lovită, de asemenea, de un val puternic de crime şi corupţie, în timp ce hiperinflaţia a ajuns la 180% în 2015, în ciuda faptului că ţara dispune de rezerve petroliere uriaşe.
Anul trecut, PIB-ul Venezuelei s-a micşorat cu 5,7% şi în acest an se estimează că PIB-ul se va contracta cu opt procente.