Opoziţia: Venezuela ameninţată de o lovitură de stat

Situaţia tot mai critică din “paradisul socialist” al Venezuelei, conform liderului opoziţiei, ar putea crea terenul pentru o lovitură de stat în viitorul apropiat. Oamenii tot mai nemulţumiţi ies pe străzi pentru a protesta, dar înfruntă violenţa forţelor de ordine.
Oamenii stau la coadă în faţa unui supermarket din Caracas, Venezuela, 28 aprilie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
19.05.2016

O lovitură de stat în Venezuela ar putea avea loc în curând în condiţiile în care oameni devin tot mai sătui de regimul socialist al lui Nicolas Maduro.

Conform CNBC, liderul opoziţiei, Henrique Capriles, a cerut armatei să ia o decizie, având de ales între între Constituţie şi preşedintele marxist Nicolas Maduro, succesorul celui care a înrolat cea mai bogată ţară a Americii Latine pe drumul economiei socialiste.

“Le spun Forţelor Armate: Ora adevărului va sosi”, a susţinut Capriles.

Săptămâna trecută, Maduro a declarat stare de urgenţă timp de 60 de zile şi a acordat armatei şi preşedinţiei mai multă putere. Adunarea Naţională a votat împotriva acestei mişcări, care ar fi fost determinată de criza economică masivă înfruntată în prezent de Venezuela.

Acum Maduro îşi antagonizează întreaga societate civilă, susţinând că va ignora decizia Adunării. Pentru a linişti spiritele, Maduro a acuzat SUA că încearcă sa îl răstoarne de la putere.

Venezuela a rămas fără bani datorită scăderii preţurilor la petrol şi politicilor economice sociale ale ţării, care au început pe timpul controversatului Hugo Chavez - cel care, mânat de utopia marxistă, a impus un control strict al statului în economie, implementând naţionalizări şi alte măsuri socialiste - în timp ce pe de altă parte a acordat bugete uriaşe programelor sociale, care, însă, nu au avut rezultatul scontat.

Ca urmare a politicii economice falimentare, Venezuela, pe vremuri cea mai bogată ţară a Americii Satine, se confrunta acum cu o criminalitate ridicată, hiperinflaţie, o piaţă neagră copleşitoare şi lipsa generalizată de produse alimentare.

Oamenii stau la cozi ore întregi dimineaţa pentru a-şi procura câteva alimente de bază şi sunt întâmpinaţi de forţe de ordine cu echipamente anti-revoltă. Rafturile magazinelor sunt goale şi în multe cazuri nu îşi permit să cumpere mâncarea de pe piaţa neagră.

Inflaţia a crescut la peste 180% şi este aşteaptă să crească dramatic anul următor.

Spitalele sunt murdare şi duc lipsa proviziilor de bază, conform L.A. Times.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor