Venezuela se îndreaptă spre hiperinflaţie. Maduro declară o stare de urgenţă pentru 60 de zile

Confruntat cu o iminentă prăbuşire a ţării, preşedintele venezuelean Maduro, încercând să devieze atenţia populaţiei de la eşecul politicilor socialiste implementate de Hugo Chavez, a declarat stare de urgenţă împotriva unei aşa zise lovituri de stat împotriva sa.
Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro.
Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro. (Captură Foto)

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a declarat vineri o stare de urgenţă timp de 60 de zile datorită unor presupuse comploturi organizate de elemente interne şi din SUA pentru a răsturna guvernul său de stânga.

Maduro nu a oferit detalii ale măsurii luate dar o stare de urgenţă precedentă, implementată anul trecut în statele venezuelene de lângă graniţa columbiană, a prevăzut suspendarea garanţiilor constituţionale în acele zone, cu excepţia garanţiilor legate de drepturile omului.

Oficialii americani din domeniul informaţiilor au declarat vineri reporterilor că sunt tot mai îngrijoraţi cu privire la potenţiala prăbuşire economică şi politică a Venezuelei şi au prezis că este destul de probabil ca Maduro să nu îşi finalizeze mandatul prezidenţial.

Opoziţia din Venezuela doreşte destituirea liderului nepopular, în mijlocul unei crize tot mai grave ce include lipsuri alimentare acute şi de medicamente, frecvente pene de curent, jafuri, criminalitate şi inflaţie galopantă.

Dar Maduro, un fost lider de sindicat şi şofer de autobuz, a promis că nu se va retrage şi a acuzat SUA de alimentarea unei lovituri împotriva sa. El a discutat despre inculparea de săptămâna trecută a preşedintei braziliene Dilma Rousseff ca semn că el este următorul.

“Washingtonul activează măsuri la cererea dreptei fasciste a Venezuelei, care este impulsionată de lovitura de stat din Brazilia”, a declarat Maduro în timpul unui discurs transmis vineri noaptea la televiziunea de stat.

SUA a avut o relaţie tensionată cu Venezuela în special după suportul oferit de SUA unei lovituri de scurtă durată în 2002 împotriva fostului lider marxist Hugo Chavez.

Partidul Socialist, de guvernământ, al Venezuelei a fost timp de mulţi ani un aliat puternic al Partidului Muncitorilor al lui Rousseff şi înlăturarea acesteia de la putere este de natură să îl izoleze pe Maduro în America Latină.

Flancat de miniştri săi şi o statuie cu Chavez, Maduro a semnat ordinul pentru starea de urgenţă şi un ordin pentru extinderea unei stări de urgenţă economică cu scopul de a proteja ţara de “ameninţările” străine şi interne, fără a oferi alte detalii.

Opoziţia venezueleană, care respinge acuzaţiile lui Maduro privind lovitura de stat, a condamnat imediat măsura preşedintelui.