Venezuela la un pas de o lovitură militară după cel mai mare exerciţiu al armatei

Armata a intervenit, Coca-Cola şi-a oprit producţia, iar inflaţia se estimează că va ajunge la 500%. Analiştii avertizează că, în curând, străzile Venezuelei ar putea fi inundate de valuri de violenţe.
Poliţia foloseşte gaze lacrimogene în timpul unui protest anti-guvern în Caracas, Venezuela, 18 mai 2016.
Poliţia foloseşte gaze lacrimogene în timpul unui protest anti-guvern în Caracas, Venezuela, 18 mai 2016. (Captură Foto)

Criza economică a Venezuelei s-a amplificat în ultima săptămână după ce preşedintele Nicolas Maduro a desfăşurat armata în zone strategice timp de două zile pentru un exerciţiu militar menit să fie un spectacol de putere adresat unei populaţii tot mai nemulţumite de şeful statului.

Creşterea drastică a tensiunilor are loc după înrăutăţirea situaţiei financiare din ţară, caracterizată prin lipsuri masive de alimente, produse de bază şi pene de curent dese. Această situaţie este alimentată de anii de corupţie şi gestionare eronată a economiei care au făcut ca şomajul să ajungă la 17%, în condiţiile scăderii preţurilor la petrol.

În weekend, preşedintele Maduro a felicitat forţele armate pentru “marele succes” al unui exerciţiu militar la care au participat 500.000 de bărbaţi şi femei, rezervişti şi membri ai unor miliţii. Aceştia, fiind acoperiţi în spaţiul aerian de avioane de luptă de producţie rusească, au mărşăluit pe străzi într-un spectacol de forţă organizat în grabă.

Venezuela este “o ţară pregătită să câştige cel mai mare război care ar putea avea lor”, a susţinut Maduro într-un discurs televizat, considerat a fi un avertisment împotriva aşa-zişilor agresori americani care intenţionează să distrugă ţara. Totuşi, susţin unii analişti, discursul a fost de fapt un avertisment adresat localnicilor, ca aceştia să nu se ridice împotriva sa.

“Venezuela este ameninţată. Este pentru prima dată când desfăşurăm un exerciţiu de o asemenea natură în ţară”, a declarat ministrul venezuelean al Apărării Vladimir Padrino Lopez înaintea spectacolului militar.

Spectacolul de forţă are loc în perioada decretării stări de urgenţă de 60 de zile, declarată la începutul acestei luni ca răspuns la o petiţie semnată de peste 1,8 milioane de persoane prin care s-a cerut un referendum pentru demiterea lui Maduro.

În loc să onoreze articolul constituţional care ar fi declanşat acel vot, Maduro a replicat prin declararea stării de urgenţă, care a oferit guvernului un control mai mare asupra bunurilor şi serviciilor de bază.

În timp ce armata a rămas loială liderului venezuelean până acum – în mare parte datorită faptului că în ministere sunt deseori elite ale armatei – analiştii se tem că guvernul nu deţine “controlul 100%”, ceea ce ar putea duce la explozii de violenţe pe străzi în săptămânile următoare.

Situaţia actuală foarte deficitară este departe de experimentul socialist condus de Hugo Chavez, când Venezuela obţinea venituri ridicate din comerţul cu petrol, al cărui preţ era de peste 100 de dolari pe baril.

Totuşi, după ani de gestionare economică eronată, corupţie şi scăderea preţurilor la petrol, Venezuela este acum lovită de lipsa alimentelor, a proviziilor medicale şi produselor de bază, precum hârtie igienică.

În timp ce străinii se pot bucura de produse şi servicii de lux, localnicii nu îşi permit acelaşi lucru într-o ţară unde inflaţia se estimează că va ajunge la 500%. Gigantul în băuturi răcoritoare precum Coca-Cola a fost forţat să îşi suspende producţia recentă din cauza lipsei zahărului. În acelaşi timp, luna trecută, Empresas Polar a fost forţat să renunţe să mai producă bere datorită lipsei de orz importat.

De asemenea, în spitale nu există săpun, echipamente medicale sau antibiotice.

Penele de curent sunt comune şi au forţat guvernul să restricţioneze programul de muncă la doar 2 zile pe săptămână în unele zone – în timp ce unele companii ar putea aplica aceeaşi regulă în curând.

Fondul Monetar Internaţional estimează că economia venezueleană se va contracta cu 8% în acest an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe