Vehicule militare ruse intră în Ucraina, în timp ce convoiul "umanitar" staţionează aproape de graniţă

Personal militar rus lângă convoiul ”umanitar” trimis spre Ucraina.
Personal militar rus lângă convoiul ”umanitar” trimis spre Ucraina. (captură)

Amintind de perioada Războiului Rece, relaţia dintre Rusia şi Occident este departe de a se fi detensionat. Zeci de vehicule militare ruse au fost masate vineri în apropiere de graniţa cu Ucraina, unde imensul convoi "umanitar" rus a făcut un popas, în timp ce Moscova şi Kiev încearcă să ajungă la un acord privind procedurile de trecere a frontierei, relatează Reuters. The Guardian susţine că, joi seară, mai multe transportoare de vehicule blindate, camioane cu benzină şi alte vehicule militare ruseşti au trecut graniţa în Ucraina, în apropiere de Doneţk.

Potrivit Rusiei, convoiul ar transporta 2.000 de tone de apă, alimente pentru copii şi alte ajutoare pentru oamenii din estul Ucrainei, unde paramilitarii pro-ruşi se luptă cu forţele guvernamentale.

Politiştii de frontieră ucraineni au trecut graniţa în Rusia şi au demarat o operaţiune de verificare a convoiului umanitar, scrie Reuters citând un oficial ucrainean.

Kievul, precum şi o serie de oficiali occidentali, printre care şi şeful NATO, şi-au exprimat temerea că ruşii, sub acoperirea aşa-zisului convoi ”umanitar”, ar declanşa o incursiune militară, amintind că, în 2008, ruşii şi-au manifestat îngrijorări similare pentru civili înainte să declanşeze războiul de cinci zile cu Georgia. Kremlinul a respins acuzaţia pe care a descris-o ca fiind "absurdă".

Joi, convoiul compus din circa 280 de camioane a oprit pe un câmp, în apropiere de oraşul rusesc Kamensk-Shakhtinsky, la aproximativ 20 km de graniţa cu Ucraina. Un reporter Reuters de la faţa locului a văzut o duzină de transportoare de personal blindate (TAB-uri) în mişcare, nu departe de convoi. Un alt reporter Reuters a văzut 24 de TAB-uri în mişcare în apropierea graniţei cu Ucraina, joi noapte.

The Guardian a raportat vineri că un reporter de-al său a văzut mai multe TAB-uri care au trecut frontiera cu Ucraina. Joi, un număr de 23 de transportoare de vehicule blindate, camioane cu benzină şi alte vehicule militare ruseşti au trecut graniţa în Ucraina pe la un punct de frontieră din apropiere de Doneţk, la ora locală 22:00.

Publicaţia a explicat că deşi incidentul este puţin probabil să reprezinte o invazie la scară largă, este totuşi o dovadă clară că trupele ruse sunt active în interiorul graniţelor Ucrainei.

Kiev şi NATO au declarat că se tem că Rusia va invada estul Ucrainei după ce a masat mai mult de 40.000 de militari în apropierea graniţei. Rusia susţine că efectuează doar exerciţii militare şi nu are planuri de a invada, negând totodată că îi susţine pe paramilitarii pro-ruşi din estul Ucrainei, în ciuda dovezilor masive.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au impus deja mai multe rânduri de sancţiuni împotriva Rusiei pentru rolul jucat în estul Ucrainei şi anexarea anterioară a Crimeei.

Kiev a declarat că, în cazul în care convoiul umanitar intră în Ucraina fără acordul autorităţilor, guvernul ucrainean va vedea acest lucru ca o incursiune ilegală a ruşilor care va spori şi mai mult tensiunea. Cu toate acestea, există încă o posibilitate să se ajungă la un acord. Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că au avut loc negocieri intense cu guvernul Ucrainei şi Crucea Roşie.

Rusia a solicitat joi seara, un acord de încetare a focului în Ucraina. Ministerul rus de Externe "îndeamnă părţile implicate în conflict să asigure instituirea unui regim de încetare a focului", pentru a permite distribuirea de "asistenţă umanitară pentru populaţia din sud-estul Ucrainei".

Oamenii care trăiesc în Lugansk şi în Doneţk au probleme cu apa potabilă, lipsa de alimente şi energie electrică, după patru luni de conflicte, în care Organizaţia Naţiunilor Unite susţine că au fost ucise mai mult de 2.000 de persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe