Calul Troian: Convoiul 'umanitar' pregătit de Rusia a fost deconspirat [video]

Personal militar rus lângă convoiul ”umanitar” trimis spre Ucraina.
Personal militar rus lângă convoiul ”umanitar” trimis spre Ucraina. (captură)

Contingentul format din 280 de autovehicule trimis de Moscova spre Ucraina ar reprezenta doar un „cal troian”.

Anunţul efectuat, luni, de Rusia cu privire la trimiterea unui convoi 'umanitar' în estul Ucrainei a atras îngrijorările internaţionale iar Occidentul a susţinut în repetate rânduri că operaţiunea reprezintă numai o acoperire pentru o invazie pe scară largă a ţării.

După o serie de tentative de a pătrunde cu armata în teritoriul ucrainean desfăşurate în ultimele zile, marţi, Rusia a anunţat că a trimis un convoi format din 280 de autovehicule cu ajutoare umanitare spre Ucraina.

În acest timp, îngrijorările Occidentului au fost confirmate de un mesaj apărut pe reţeaua virtuală de socializare rusă, Vkontakt, care ar fi fost publicat de un soldat rus. Mesajul şi pozele sunt numai o parte din dovezile care deconspiră intenţia misiunii 'umanitare'.

Semen Borisov, chipurile un soldat rus din Regimentul de Rachete Anti-Aeriene 1117 al Diviziei a 2-a a Gărzilor Motorizate Taman, a publicat o serie de fotografii care arată cele 280 de camioane militare vopsite în alb, culoarea utilizată în general de autovehiculele misiunilor de pace. Contul său de Vkontakt a fost şters ulterior.

Încă de luni, Alianţa Nord Atlantică a avertizat că există o „probabilitate foarte mare” ca Rusia să înceapă o invazie a Ucrainei sub acoperirea unui convoi umanitar. Iar dovezile care susţin că Rusia ar intenţiona să introducă un „Cal Troian” în Ucraina nu se opresc aici.

Un material video publicat pe youtube prezintă convoiul umanitar înconjurat de personal militar rus. La sfârşitul filmului, se poate vedea un sistem radar 76N6 Clam Shell Low Altitude Acquisition, folosit pentru sistemele de rachete sol-aer.

Planurile Kremlinului au fost dejucate şi de soldatul rus Alexander Popov, care a surprins un cadru apropiat cu autovehiculele militare ruse. Camioanele sunt decorate în culorile portocaliu şi negru şi conţin simbolul Sf. Gheorghe – simbolul forţelor pro-Rusia din estul Ucrainei. Convoiul se afla luni în Naro-Fominsk.

Dar purtătorul cuvânt al preşedintelui rus a anunţat că misiunea umanitară nu va implica şi personal militar.

În urma presiunilor, Kievul a anunţat, luni, că guvernul ucrainean va accepta o misiune umanitară în Ucraina cu participarea Statelor Unite, Rusiei, Uniunii Europene şi Crucii Roşii, precizând că misiunea va trebui să treacă numai prin zonele controlate de guvernul ucrainean.

Armata ucraineană a avansat asupra poziţiilor ocupate de forţele pro-Rusia şi se apropie de câştigarea conflictului, care a reprezentat pretextul celor mai mari tensiuni dintre Rusia şi Occident de la finalul Războiului Rece. Ca răspuns, Moscova a mobilizat un contingent militar complet pregătit de război, care numără cel puţin 20.000 de soldaţi, foarte aproape de graniţa ucraineană.

Forţele pro-Rusia, care sunt sprijinite cu paramilitari, fonduri şi armament de Moscova, ocupă capitalele regionale, Doneţk şi Lugansk, pe care le-au transformat în sedii militare, şi aproximativ 100 de kilometri din teritoriile de la graniţa ruso-ucraineană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe