Vasile Udriştoiu: ”Practic nu există un sistem medical în România”
alte articole
Una din temele principale din cadrul Adunării Generale a Colegiului Medicilor din România a fost relaţia medic-pacient. În cadrul acestei relaţii, pacientul trebuie aşezat în centru - a declarat dr. Vasile Udriştoiu, preşedintele Colegiului Medicilor din Dolj, într-un interviu acordat pentru Epoch Times România - făcând menţiunea că în România poziţia pacientului nu este nici măcar la periferie.
Întrebat despre evoluţia sistemului sanitar din România, Vasile Udriştoiu a explicat că noţiunea de sistem este foarte complexă (este ceva care ar trebui să aibă un cap şi o coadă foarte exacte şi între ele un conţinut la fel de exact) şi, practic, în România nu există încă aşa ceva. În schimb, totul este acoperit de birocraţie. Pe de altă parte există o uniformizare fără specificitate pe specialităţi, pe sub-specialităţi.
O altă problemă ridicată de domnul doctor Udriştoiu în cadrul Adunării Generale a Medicilor din România este finanţarea. Singura finanţare este contractul cu Casa, care decontează în exclusivitate servicii medicale şi atunci toate aceste cheltuieli trebuie luate de la serviciile medicale decontate de Casă, ceea ce duce la reducerea serviciilor, ceea ce duce pacientul şi mai departe, acoperindu-l de hârtii.
Mai este şi personalul necalificat din spitale, în proporţie de 30-40%, care trebuie plătit tot din aceste servicii medicale, adică de la pacienţi.
În timp ce în străinătate media de finanţare este 8% din PIB, (dar sunt ţări care ajung şi la 12% din PIB pentru domenii din sănătate, de exemplu Ungaria, care ajunge cu psihiatria la 12%), la noi nu depăşeşte 4%.
Probleme importante rămân problema exodului medicilor şi problema locurilor de muncă pentru medicii tineri.
Concluzionând, Vasile Udriştoiu a remarcat că, din păcate, organizarea noastră pentru sănătate nu duce nicăieri.
Domnia sa şi-ar mai dori să vadă o colaborare reală între Colegiul Medicilor şi Ministerul Sănătăţii. Deasemenea, şi-ar dori ca presa- care vorbeşte doctorii de rău, dar pleacă de la conferinţe în momentul în care miniştrii şi echipele au părăsit sala, fără să fie interesată şi de ce au medicii de spus - să acopere şi realităţile şi problemele din interiorul sistemului.