Vânzarea terenurilor către străini ar putea fi limitată: "România are obiective de atins. Securitatea alimentară a naţiei este unul dintre ele"
alte articole
Ministerul Agriculturii a elaborat un proiect de lege care va limita vânzarea de terenuri agricole către străini. Potrivit agroinfo.ro, două dintre filtrele ce ar putea fi introduse în actul normativ sunt maxim 50 ha de suprafaţă ce poate fi cumpărată şi diplomă de agricultor iar proiectul de lege îşi propune să armonizeze atât nevoile ţării şi fermierilor cât şi cerinţele Bruxelles-ului.
"În noua lege vom introduce condiţii său cerinţe care să ne permită să deţinem la Ministerul Agriculturii o situaţie clară a vânzării terenurilor. Avem în vedere condiţii pentru persoanele fizice care să vizeze clar că persoana în cauză, dacă vrea să facă agricultură, să demonstreze că este absolventă de cursuri agricole, să aibă calificarea necesară. Avem în vedere să introducem şi limitări ale suprafeţei vândute, să interzicem total vânzarea nu se poate pentru că suntem pe piaţa unică europeană. La un moment dat am avut un proiect de lege care viza limitarea la o anumită suprafaţă, ştiu că era vorba de 50 ha pentru persoanele fizice" a declarat joi Irimescu în cadrul unei conferinţe de presă.
Actul normativ impune o suprafaţă maximă de 50 de hectare pentru fiecare solicitant, însă reglementarea va suporta modificări, având obiective clare de atins, cu o serie de condiţii, una dintre acestea fiind realizarea planului cadastral, Irimescu susţine că va realiza acest plan şi cu sprijinul notarilor publici, precum şi al altor instituţii cu atribuţii în acest sector de activitate, inclusiv cu fermierii, arată, la rândul său, Mediafax.
Cu ocazia conferinţei de presă, Irimescu a relatat şi o întâmplare ce a avut loc cu ani în urmă la o întâlnire oficială, întâmplare care l-a şocat.
"Cu ani în urmă, invitat în Belgia, mi s-a pus problema extrem interesant şi eu am rămas şocat de întrebare. Domnule Irimescu, dacă noi, belgieni sau străini, venim să cumpărăm în România teren, românii ce vor fi? Vor fi slugile noastre, a povestit ministrul agriculturii, joi, într-o conferinţă de presă.
Revenind la legea vânzării terenurilor către străini, Irimescu îşi propune prin această lege ca România să pună frână înstrăinării terenurilor, dar să nu supere nici Bruxelles-ul.
Modelul din care se va inspira Irimescu pentru această lege este cel francez, iar argumentul este că pare cel mai sigur model, unul care fereşte România de infringement.
"Cred că pentru legea vânzării terenurilor la nivel european trebuie să ne orientăm către modelul francez pentru că respectă toate reglementările europene. Chiar îmi amintesc că un europarlamentar german a dorit să cumpere teren agricol în Franţa şi nu a reuşit. Chiar a mers la Curtea de Justiţie, dar nu a avut câştig de cauză. Deci este foarte important cum scriem această lege.
Chiar îmi amintesc că, atunci când eram secretar de stat, într-o discuţie la Bruxelles, ni s-a spus: puteţi să introduceţi nişte limite cu o condiţie, să aveţi nişte obiective clare de atins. Cred eu că România are nişte obiective clare de atins. Securitatea alimentară a naţiei române este unul dintre ele."
M-aş referi la faptul că este nevoie să comasăm terenurile pentru că avem o situaţie extrem de delicată ca să nu zic altfel. 3,8 milioane de ferme, discutăm aici de aproape 14 milioane ha teren agricol, din care 9,3 milioane ha teren arabil. Nu avem o evidenţă certă cât pământ s-a vândut în România. Am cerut APIA să vină cu date (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură n.r.), pentru că cine cumpără teren îl şi lucrează, urmăreşte să ia subvenţia, aşa că o primă idee o putem avea după ce va spune APIA care este situaţia. Am cerut şi la Asociaţia Notarilor din România să ne dea o situaţie exactă pentru că, într-adevăr, ei au o situaţie foarte clară, a explicat Irimescu.
Potrivit sursei citate, săptămâna viitoare, ministrul agriculturii are întâlnire cu liderii fermierilor şi vor pune pe hârtie acest proiect al legii vânzării terenurilor.
"Într-un dialog cu fermierii noştri şi cu Bruxelles, ca să evităm orice problemă, o să adoptăm o lege pe care ne-o dorim cu toţii", a adăugat ministrul agriculturii.
Reamintim, în context, că potrivit unui studiu recent al AGRO Intelligence - Sistem de Informaţii pe Securitate Alimentară (SISA), românii mai deţin în proprietate sau arendă puţin peste 30% din suprafaţa de teren arabil a ţării.