Valurile de refugiaţi stârnesc tensiuni în sânul UE

Un grup de refugiaţi trece pe sub un gard de sârmă ghimpată la frontiera ungaro-sârbă, în apropiere de Roszke, Ungaria, 27 august 2015. (Attila Kisbenedek/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
14.12.2017

O dispută privind controversatele cote obligatorii de distribuire a refugiaţilor în ţările UE a izbucnit miercuri, în ajunul unui summit în care liderii europeni vor dezbate problema imigraţiei.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat într-o scrisoare trimisă liderilor UE înainte de summit că relocalizarea obligatorie a imigranţilor a fost “ineficientă” şi “foarte dezbinătoare”, recomandând că eforturile ar trebui în schimb să fie direcţionate spre securizarea graniţelor Europei.

Pe baza planului cotelor obligatorii, care a fost introdus în 2015, solicitanţii de azil din Grecia şi Italia ar fi trebuit să fie mutaţi în alte ţări UE, însă Ungaria, Polonia şi Republica Cehă au refuzat să primească refugiaţi.

Planurile Comisiei Europene de a introduce un mecanism permanent pentru redistribuirea refugiaţilor având în vedere eventuale crize viitoare au fost amânate luni de zile din cauza opoziţiei puternice venite din partea unor state membre.

Dimitris Avramopoulos, comisarul UE pentru imigraţie, a lansat marţi un atac la adresa lui Tusk, afirmând că “documentul pregătit de preşedintele Tusk este inacceptabil, este anti-european”.

Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a revenit la subiect miercuri, insistând că “nu există nicio dispută, nicio dramă”.

Dar Schinas a adăugat că organul executiv al UE “nu este de acord cu declaraţia că relocalizarea, ca un răspuns de urgenţă, a fost ineficientă”.

Schinas a mai susţinut că peste 32.000 de persoane au fost relocalizate pe baza planului, adică 90% dintre persoanele eligibile. Planul a urmărit iniţial să relocalizeze 160.000 de refugiaţi.

Germania şi Suedia sunt principalele state UE care susţin sistemul cotelor obligatorii, adoptat pe baza unei reforme a normelor blocului pentru azil după cea mai mare criză a refugiaţilor din istoria UE.

Însă multe ţări din centrul şi estul Europei se opun cotelor, anunţând o noaptea lungă de discuţii privind această chestiune în cadrul summitului de joi.

“Ne putem aştepta la o dezbatere foarte dinamică şi poate controversată”, a afirmat un diplomat UE sub anonimat.

Reflectând la diviziunile din sânul UE, un alt diplomat european a declarat ca Avramapoulos a depăşit “cu mult” linia prin comentariile sale. Totuşi, un al treilea diplomat a precizat că în scrisoarea lui Tusk au existat “critici la adresa echilibrului” .

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor