UE dă în judecată Cehia, Ungaria şi Polonia din cauza neacceptării cotelor de refugiaţi

Ambarcaţiune cu imigranţi şi refugiaţi se află în largul insulei italiene Lampedusa, 24 mai 2017. (Chris McGrath/Getty Images)
Andrei Popescu
07.12.2017

Comisia Europeană a dat în judecată câteva ţări din blocul estic pentru că nu respectă obligaţiile legale privind acceptarea numărului de solicitanţi de azil impus de UE. Acuzaţii susţin că UE interferează cu suveranitatea lor.

Comisia Europeană a adus joi în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene trei state membre – Republica Cehă, Ungaria şi Polonia – din cauza faptului că nu acceptă cotele obligatorii de refugiaţi. Cotele de refugiaţi respinse de statele est-europene, care au fost introduse în timpul celui mai înalt punct al crizei refugiaţilor în 2015, s-a concentrat pe “împărţirea poverii”, însemnând că 160.000 de refugiaţi ar trebui relocalizaţi în aceste ţări pentru a uşura sarcina care apasă pe umerii Greciei şi Italiei.

Aducând cele trei ţări în faţa celei mai înalte curţi a Uniunii Europene, Bruxelles-ul îşi manifestă determinarea pentru aplicarea programului său. De asemenea, mişcarea alimentează o nouă neînţelegere între Comisia Europeană şi state importante din blocul est-european.

“Comisia Europeană a decis astăzi să dea în judecată Republica Cehă, Ungaria şi Polonia la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru nerespectarea obligaţiilor lor legale privind relocalizarea”, a precizat comisia într-o declaraţie. “Din acest motiv, Comisia a decis să facă un pas mai înainte în procedura de infringement şi să defere cele trei state membre Curţii de Justiţie a Uniunii Europene”.

Cele trei ţări UE susţin că Bruxelles încearcă să interfereze cu suveranitatea lor naţională. Aceste state se confruntă cu amenzi aspre dacă nu se conformează deciziei Curţii privind datoria lor de a accepta refugiaţi.

Neînţelegerile continue privind planul de redistribuire pe baza unei cote obligatorii a afectat tratativele de a reforma politica de azil a blocului european. Totuşi, liderii UE vor aborda problema la un summit care va avea loc la Bruxelles în 14-15 decembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor