Armata UE va fi creată până în 2025. Franţa şi Germania în impas privind planurile de apărare

Bruxelles-ul intenţionează să lanseze un nou plan pentru crearea unei uniunii a apărării în cadrul UE până în 2025, dar s-a lovit de un obstacol deoarece Franţa şi Germania au viziuni diferite în ceea ce priveşte viitorul proiectului.
Noul preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron. (Getty Images)
Andrei Popescu
12.12.2017

Miniştrii de apărare din ţările membre ale UE au anunţat că 25 din cele 28 de state vor participa şi vor implementa proiecte militare comune în viitor şi vor crea un fond comun de resurse şi informaţii.

Franţa şi Germania intenţionează de asemenea să dezvolte în comun un avion care ar putea înlocui avionul de luptă Eurofighter al forţei aeriene germane şi avionul de luptă Rafale al forţei aeriene franceze.

Experţi în apărare au estimat că preţul construirii unui avion de luptă modern va fi cuprins între 10 şi 20 de miliarde de euro.

Citată de ziarul Express, Barbara Kunz de la Institutul Cerfa, un think-tank din Paris specializat în relaţiile franco-germane, a declarat: “Toată lumea ştie că până şi marile ţări europene sunt prea mici pentru a face faţă problemei. Ele trebuie să lucreze împreună”.

În ciuda planurilor, francezii şi germanii privesc apărarea comună în mod diferit.

Preşedintele francez Emmanuel Macron vizează crearea unui buget european al apărării, o forţă de intervenţie comună şi o doctrină comună, însă Franţa nu are fonduri necesare.

În schimb, Germania este însărcinată cu crearea unui centru medical comun şi doreşte să creeze un centru de excelenţă pentru misiunile străine.

Sabine Thillaye, preşedintă a Comisiei Europa în Adunarea Naţională şi membră a partidului lui Macron a declarat pentru Noz: “Franţa are forţa operaţională şi Germania are puterea financiară”.

În plus, de la alegerea lui Donald Trump la conducerea SUA, Europa nu mai simte că se poate baza pe Statele Unite pentru protecţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor