Fost secretar de stat german: bazele militare americane din Germania ar trebui închise

Politicianul german Willy Wimmer consideră că bazele americane instalate în timpul Războiului Rece nu mai protejează Europa, ci servesc drept centru de logistică pentru "războaiele de agresiune ale NATO".
Baza aeriană de la Ramstein, Germania. (Captură Foto)
Andrei Popescu
23.09.2016

Într-un interviu cu agenţia rusă de ştiri Sputnik, Willy Wimmer, membru veteran al partidului Uniunea Creştin Democrată (CDU) şi cu o experienţă de peste 30 de ani în parlament, a explicat că, în cazul în care ar exista voinţă politică, guvernul german ar putea forţa SUA să elibereze baza de la Ramstein într-o perioadă de doi ani.

Wimmer, care a ocupat şi funcţia de secretar de stat în Ministerul german al Apărării, a subliniat faptul că, în loc să continue să fie folosită ca un punct cheie de logistică pentru coordonarea atacurilor americane cu drone în Africa şi Orientul Mijlociu, baza ar trebui să fie închisă şi pe spaţiul ocupat să fie construite clădiri şi fabrici.

El a declarat că forţele britanice staţionate în Germania s-au angajat să se retragă din ţară până în 2020. În ceea ce priveşte SUA, “baza legală pentru prezenţa trupelor americane în Germania este NATO. Totuşi, după reunificarea Germaniei şi luând în considerare absenţa unei ameninţări dinspre est [sublinierea noastră, n.r.], nevoia reală pentru existenţa NATO a ajuns sub semnul întrebării”.

Relaţiile dintre Occident şi Rusia s-au tensionat după ce Ucraina a fost învăluită de proteste în urma refuzului preşedintelui său, Viktor Ianukovici, de a semnat un acord privind Parteneriatul Estic cu UE. Situaţia a escaladat provocând refugierea lui Ianukovici la Moscova şi invadarea Crimeei de către Rusia.

Wimmer a părut să urmeze linia propagandistică rusă, afirmând că “atunci când au fost semnate acordurile [privind NATO], alianţa se afla la mii de kilometri distanţă de frontiera rusă. De atunci, NATO şi-a transformat esenţa dintr-o alianţă defensivă – intenţionat şi fără consimţământul parlamentelor statelor sale membre – într-o 'maşină de agresiune', potrivit noii sale doctrine militare aprobate în 1999". “Acum, NATO, în forma sa modificată, se află la graniţele Rusiei. În acest mediu nou, bazele americane din Germania nu sunt justificate – nici din perspectiva dreptului internaţional şi nici din perspectiva legii statului [german]”, a adăugat acesta.

Wimmer a sugerat că schimbarea doctrinei NATO a avut loc cu bombardamentele din Iugoslavia din 1999; în acel moment alianţa ar fi încetat să mai aibă o natură defensivă, fără să adreseze masacrarea pe decursul a patru ani, a bosniecilor de către miliţiile de etnici sârbi şi fără să menţioneze pericolul pe care conflictul din Balcanii anilor '90 îl prezenta pentru securitatea Europei.

Germania, a notat acesta, are ofiţeri staţionaţi la bază şi sunt însărcinaţi să monitorizeze ceea ce se întâmplă acolo. “Atacurile cu drone sunt desfăşurate cu ajutorul bazei de la Ramstein. Guvernul federal ştie, dar ascunde acestea de cetăţenii [germani]. Acest lucru este ruşinos”. Întrebat dacă baza de la Ramstein se va autovalida în cazul unui ipotetic atac rusesc, Wimmer a subliniat faptul că “din fericire pentru noi, suntem siguri că Rusia nu are astfel de planuri. Din contră, Rusia acţionează cu încredere şi independent, dar numai cu privire la propriul său teritoriu. SUA, aliatul nostru, este cel care s-a comportat agresiv în ultimii 25 de ani”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor