SUA: Stare de urgenţă declarată în oraşul Charlotte după două nopţi de proteste violente

În oraşul Charlotte din statul american Carolina de Nord, manifestanţii au blocat miercuri o autostradă şi s-au ciocnit cu poliţia, după ce, marţi, ofiţerii de poliţie au împuşcat mortal un bărbat de culoare, susţinând că acesta era înarmat cu un pistol când s-au apropiat de el într-o parcare.
Ciocniri violente între poliţie şi protestatari în oraşul american Charlotte, după omorârea unui tânar de culoare - Keith Scott  - pe 21 septembrie
Ciocniri violente între poliţie şi protestatari în oraşul american Charlotte, după omorârea unui tânar de culoare - Keith Scott  - pe 21 septembrie (Brian Blanco/Getty Images)

Aproximativ 12 ofiţeri de poliţie şi mai mulţi manifestanţi au fost răniţi uşor în timpul unui protest de câteva ore ce a avut loc miercuri în apropierea locului în care Keith Lamont Scott, în vârstă de 43 de ani, a fost împuşcat marţi de un poliţist, au declarat reprezentanţi ai poliţiei şi presa locală.

În dimineaţa zilei de miercuri manifestanţii au blocat o autostradă după ce au furat cutii din camioane şi au declanşat incendii înainte ca poliţia să folosească grenade de tip flash bang pentru a dispersa mulţimea furioasă.

Un grup de manifestanţi a încercat ulterior să pătrundă într-un magazin Walmart, înainte ca poliţia să sosească la faţa locului şi să păzească intrarea.

În cursul serii de miercuri, forţele de ordine ale poliţiei au folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor care au aruncat cu pietre şi sticle în ei. Manifestanţii au blocat, de asemenea, traficul şi un ofiţer de poliţie a fost transportat la spital după ce a fost lovit în cap cu o piatră.

Primarul din Charlotte, Jennifer Roberts, a făcut apel la calm.

Guvernatorul statului Carolina de Nord, Pat McCrory, a decretat stare de urgenţă miercuri în urma violenţelor care au continuat două nopţi la rând.

“Am decretat stare de urgenţă şi am luat iniţiativa de a desfăşura Garda naţională şi poliţia rutieră pentru a ajuta poliţia locală în Charlotte”, a scris McCrory pe Twitter.

Scott a fost împuşcat mortal de ofiţerul Brentley Vinson, după ce mai mulţi ofiţeri de poliţie au ajuns într-un complex de apartamente în căutarea unui suspect cu un cazier amplu. În acele momente, poliţiştii l-au văzut pe Scott coborând din vehiculul său cu o armă de foc, a declarat departamentul poliţie din Charlotte-Mecklenburg.

Ofiţerul Vinson a tras cu arma şi l-a atins pe Scott, care “a reprezentat un pericol pentru viaţa ofiţerilor de poliţie”, a susţinut departamentul într-o declaraţie.

Vinson, care s-a alăturat forţei poliţieneşti din Charlotte în iulie 2014, este afro-american, conform departamentului. El a fost plasat în concendiu administrativ.

Manifestanţii şi familia lui Scott au contestat faptul că victima era înarmată. Unii dintre membrii familiei au declarat reporterilor că Scott ţinea în mână o carte şi aştepta ca fiul său să vină de la şcoală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe