USR: "Vom susţine un guvern bazat pe proiecte şi nu pe împărţirea de funcţii!"

Printre "proiectele" USR se numără eliminarea corupţiei prin măsuri precum eliminarea imunităţii parlamentarilor şi interzicerea candidaturilor persoanelor condamnate penal la orice funcţie publică timp de 10 ani.
Cosette Chichirău
Cosette Chichirău (Facebook)

"Noi vom susţine un guvern bazat pe proiecte şi nu pe împărţirea de funcţii", scrie, pe Facebook, Cosette Chichirău, viitor candidat USR de Iaşi pentru Parlament şi cea care a coordonat elaborarea programului politic al formaţiunii conduse de Nicuşor Dan.

Totodată, ieşeanca reaminteşte, în postarea sa, că USR are trei direcţii importante: anti-corupţie, anti-sărăcie şi pro- dezvoltare industrială şi enumeră o serie de măsuri pe care le va susţine partidul său:

"1. Modificarea imediată a legii electorale prin:

- reducerea numărului de semnături necesare propunerii candidaturilor la toate tipurile de alegeri; la alegerile parlamentare de la 1% la 0.1%

- permiterea existenţei partidelor locale la nivelul localităţilor, prin condiţionarea existenţei partidului local de prezentarea de candidaturi exclusiv în localitate

- alegerea primarilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene din două tururi de scrutin

- stabilizarea listelor electorale în corelaţie cu stabilizarea datelor din Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor

- reducerea pragurilor electorale de la 5% la 3% pentru partide şi de la 8 – 10% la 5% pentru alianţe.

2. Anularea tuturor pensiilor speciale; pensiile trebuie acordate în funcţie de contribuţia la fondul de pensii.

3. Ridicarea imunităţii parlamentarilor, inclusiv pentru reţinere şi percheziţie, pentru activităţi care nu au nici o legătură cu libera exprimare a opiniilor politice, fără încuviinţarea Camerei din care fac parte. Eliminarea imunităţii pentru începerea urmării penale în cazurile în care sunt suspectaţi miniştri sau foşti miniştri pentru fapte care nu au legătură cu opiniile exprimate.

4. Interzicerea candidaturilor persoanelor condamnate penal la orice funcţie publică numită timp de 10 ani.

5. Aplicarea completă a confiscării extinse a averii pentru recuperarea pagubelor produse prin fraudarea statului.

6. Reforma achiziţiilor publice prin:

- transparentizarea totală, prin lege, a cheltuielilor publice prin afişarea pe site-urile instituţiilor publice, în termene scurte (mai puţin de 30 de zile) a tuturor cheltuielilor, licitaţiilor şi proiectelor

- standardizarea preţurilor la care autorităţile publice pot achiziţiona bunuri şi servicii de uz curent

- aplicarea strictă a principiului “listelor negre” care conţine firmele şi acţionarii acestora care au fraudat deja statul şi care nu mai pot participa la achiziţii- instituirea sistemelor de analiză automatizată a achiziţiilor făcute de diferite instituţii ale statului (în diferite unităţi administrative sau structuri centrale, pentru a detecta anomalii cum ar fi: depăşirea plafoanelor de preţ, diferenţe semnificative de preţ pentru aceleaşi bunuri sau servicii, cantităţi foarte diferite de aceleaşi bun pe cap de locuitor, sau detectarea situaţiilor când o companie domină o anumită categorie de achiziţii publice) şi publicarea acestor informaţii.

7. Depolitizarea instituţiilor publice prin promovarea pe competenţe şi obiective clare de performanţă (inclusiv în sistemele de învăţământ şi sănătate).

8. Publicarea tuturor tezelor doctorale şi menţinerea comisiei de analiză a plagiatelor.