Politolog: Iohannis avea informaţii că Ciolacu nu mai controlează bine armata de parlamentari PSD, iar unii ar fi votat suspendarea

Marcel Ciolacu şi Klaus Iohannis
Andrei Pricopie
12.02.2025

Unul dintre motivele pentru care Klaus Iohannis a luat decizia să demisioneze din funcţia de preşedinte al României a fost legat de informaţiile potrivit cărora şeful PSD, Marcel Ciolacu, nu controlează foarte bine parlamentarii social-democraţi, unii dintre aceştia fiind dispuşi să voteze moţiunea de suspendare, a afirmat, într-o intervenţie la Observator News, politologul Cristian Pîrvulescu.

Jurnalist: Cum îl ajută pe Marcel Ciolacu sau îl dezavantajează demisia asta a lui Klaus Iohannis? Şi, pe de altă parte, cine se pregăteşte să profite de o eventuală debarcare a domnului Ciolacu de la şefia PSD?

Cristian Pîrvulescu: E mai complicată la PSD situaţia. Din unele comentarii am înţeles că unul dintre motivele pentru care preşedintele Iohannis a luat decizia să demisioneze a fost legat de informaţiile existente din PSD că domnul Ciolacu nu controlează foarte bine armata de parlamentari şi există parlamentari dispuşi să voteze moţiunea de suspendare. Şi atunci, pentru a preîntâmpina acest lucru, a făcut gestul pe care l-am văzut cu toţii. Dar asta înseamnă că domnul Ciolacu nu este sprijinit de întreg partidul.

Există, ştim foarte bine, o echipă – doamna Firea, domnul Stănescu, poate domnul Dîncu – care aşteaptă să vadă prima eroare, deşi în campanie electorală, că suntem în campanie electorală, chiar dacă cea oficială nu a fost încă declanşată, nu sunt foarte sănătoase luptele în interiorul partidului. Dar atacul Nordis poate fi speculat şi ştiţi, în politică se speculează orice slăbiciune. Iar premierul este într-un moment dificil. Va rezista doar dacă partidul va sta alături.

Jurnalist: Pe de altă parte, şi din rândurile celor care au organizat alegerile anulate, mă refer la Marcel Ciolacu, care era preşedinte de partid şi premier la vremea respectivă, Nicolae Ciucă era liderul PNL la momentul respectiv, PNL în coaliţia de guvernare care organiza alegeri şi, iată, Klaus Iohannis, preşedinte al României la vremea respectivă, doar Marcel Ciolacu a mai rămas într-o funcţie, pe lângă cei doi. Cei doi s-au retras din aceste funcţii. Vă întreb dacă se leagă lucrurile în vreun fel sau dacă e o simplă coincidenţă.

Cristian Pîrvulescu: Nu, nu e o coincidenţă. Atacul este împotriva tuturor instituţiilor. Deci va fi şi împotriva guvernului. Iar PNL nu îl va susţine necondiţionat pe domnul Ciolacu în cazul în care atacul va fi foarte dur. Pe de altă parte, mai avem şi candidatura domnului Ponta, încă membru al PSD, sigur, candidatură neanunţată oficial, dar despre care suntem toţi convinşi că va fi depusă. Se strâng semnături în acest moment. Acea candidatură slăbeşte poziţia PSD, inclusiv a domnului Ciolacu, pentru că va lua din voturile PSD şi le va duce în altă direcţie.

Jurnalist: Dar va lua şi din voturile lui Călin Georgescu sau nu?

Cristian Pîrvulescu: Ştiţi, întrebarea e dacă va candida Călin Georgescu. Dacă Curtea Constituţională este constantă şi are aceeaşi interpretare, domnul Georgescu nu ar trebui să fie candidat şi nici alţii care se află pe poziţii neconstituţionale. Ceea ce s-a decis în cazul Şoşoacă se poate decide în mai multe cazuri de acum încolo.

Apropo, aceste mişcări aparent furioase de extremă dreaptă urmăresc tocmai să împiedice Curtea Constituţională să ia decizia logică. Pentru că, în România, democraţia este constituţională, iar instituţia care o protejează este Curtea Constituţională. Cei care se bucură că a plecat Klaus Iohannis se bucură, de fapt, că instituţia prezidenţială din România a slăbit până într-acolo, încât nu ştim dacă se va mai reface vreodată.

Nu contează persoana care o va ocupa, contează până la urmă importanţa instituţională a preşedinţiei. Iar aceasta a fost pusă sub semnul întrebării şi, după cum vedeţi, anarhiştii de extremă dreaptă pun întreg sistemul instituţional sub semnul întrebării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor