Institutul de Microbiologie din Manitoba dă afară doi chinezi implicaţi în activităţi ale Institutului de Virologie Wuhan

Chinezii au fost demişi la doi ani după ce fuseseră scoşi cu forţa din clădire. Fără motivaţie oficială
Laboratorul Naţional de Microbiologie din Winnipeg, Canada 19 mai 2009
Laboratorul Naţional de Microbiologie din Winnipeg, Canada 19 mai 2009 (John Woods/The Canadian Press)

Un proeminent om de ştiinţă canadian de origine chineză şi soţul ei au fost demişi de Agenţia de Sănătate Publică din Canada la doi ani după ce fuseseră evacuaţi din Laboratorul Naţional de Microbiologie din Winnipeg, în urma unei anchete a Poliţiei Regale Canadiene (RCMP, echivalentul agenţiei FBI americane).

Motivele anchetei, dar şi ale evoluţiei cazului, rămân un mister.

Citiți și Canada, trasă şi ea în scandalul virusului Wuhan. Reapare cazul bizar al virusurilor expediate în 2019 către Wuhan

„Cei doi oameni de ştiinţă nu mai sunt angajaţi ai Agenţiei de Sănătate Publică din Canada începând cu 20 ianuarie 2021”, a declarat Eric Morrissette, şeful relaţiilor media al agenţiei Health Canada şi Agenţiei de Sănătate Publică din Canada (PHAC), pentru televiziunea canadiană de stat, CBC News într-un e-mail, pe 5 februarie.

„Nu putem dezvălui informaţii suplimentare şi nici nu putem comenta mai mult din motive de confidenţialitate”, a declarat Morrissette, fără să specifice care sunt motivele.

Citiți și Agenţiile franceze de informaţii au avertizat despre posibile "scurgeri catastrofale" la Institutul Wuhan

La 5 iulie 2019, Xiangguo Qiu, soţul ei, Keding Cheng şi mai mulţi studenţi ai lui Qiu au fost escortaţi afară din Laboratorul Naţional de Microbiologie (NML) şi li s-au anulat permisele de intrare, potrivit unui raport anterior al CBC. După doi ani, aparent aceştia încă mai lucrau în laborator.

Se încarcă player-ul...

PHAC a declarat pentru CBC că Qiu şi ceilalţi au fost înlăturaţi în 2019 din cauza unor posibile „încălcări ale politicii” şi din motive administrative, informaţiile despre caz fiind trimise către secţia RCMP din Manitoba.

Citiți și Coronavirusuri de laborator, China, Paris şi o încercare de fugă în străinătate a unui cercetător chinez

NML este singurul laborator de securitate de nivel 4 din Canada - cel mai înalt existent - şi care depozitează şi cercetează agenţi patogeni letali, umani şi animali, cum ar fi ebola.

Expedieri de viruşi în China

În iunie 2020, documentele pe care CBC le obţinuse printr-o cerere de acces la informaţii cu patru luni înainte ca Qiu şi soţul ei să fie evacuaţi din NML dezvăluiau că cercetătoarea era responsabilă de o expediere de pachete care conţineau viruşi Ebola şi Henipah către Institutul de Virologie Wuhan, în 2019. Expedierea s-a făcut prin poştă, fără respectarea stardardelor minime de siguranţă pentru agenţi patogeni super-letali.

Citiți și Institutul de Virologie din Wuhan cerceta coronaviruşi de liliac cu finanţare din partea administraţiei Obama

Expedierea ilegală de viruşi în China a generat speculaţii publice privind presupusa implicare a cuplului în activităţi de spionaj, pe care Morrissette le-a descris ca „dezinformare”, fără o „bază faptică”. PHAC a negat, de asemenea, orice legături între trimiterea de viruşi către China şi evacuarea lui Qiu din laboratorul din Winnipeg, fără însă, a oferi o motivaţie explicită a evacuării.

Qiu a fost co-autor al unui studiu privind virusul Ebola, publicat pentru prima dată în decembrie 2018, la trei luni după ce începuse să exporte viruşii în China.

Citiți și Scenariu de coşmar: eşantioane cu virusul mortal SARS furate de la Institutul Pasteur din Paris

Programul de cercetare primea subvenţii de la o serie de organisme guvernamentale chineze, inclusiv Ministerul Ştiinţei şi Tehnologiei din China şi Fundaţia Naţională pentru Ştiinţe Naturale din China.

Potrivit CBC, autorul principal Hualei Wang este afiliat la Academia Militară de Ştiinţe Medicale, un institut medical militar chinez cu sediul la Beijing.

Citiți și Misterul furtului de virusuri mortale de la Paris - neelucidat

Qiu a fost şefa Secţiei de Dezvoltare a Vaccinurilor şi Terapii Antivirale în cadrul Programului Special pentru Agenţi Patogeni din laboratorul NML. Este cunoscută pentru dezvoltarea ZMapp, un medicament utilizat pentru tratamentul virusului Ebola, maladie care a cauzat moartea a peste 11.000 de persoane în Africa de Vest între 2014 şi 2016.

Qiu a ajuns în Canada la studii postuniversitare în 1996, dar a rămas afiliată la Universitatea din Tianjin, China, unde a lucrat ca medic şi virolog.

Citiți și Ofiţer de intelligence israelian: Oraşul Wuhan ar avea două laboratoare care sunt implicate în dezvoltarea de arme biologice

Qiu făcuse cel puţin cinci vizite în China între 2017 şi 2018, inclusiv pentru a instrui oamenii de ştiinţă şi tehnicienii chinezi la un laborator de nivel 4 recent certificat (nespecificat, posibil Institutul de Virologie din Wuhan), potrivit unui raport CBC din octombrie 2019.

Beijingul intenţionează să construiască cinci sau şapte asemenea laboratoare biologice de nivel 4, în ciuda temerilor occidentale privitoare la procedurile de securitate, care sunt deseori deficitare în China.

Citiți și Tel Aviv: Ambasadorul Chinei în Israel a fost găsit mort în locuinţa sa

Citiți și Ofiţer de intelligence israelian: Oraşul Wuhan ar avea două laboratoare care sunt implicate în dezvoltarea de arme biologice

Citiți și "Moartea este motorul care duce istoria înainte". Teorii fasciste ale Partidului Comunist Chinez