India lovită de cazuri de virus Nipah. 77 de persoane se află pe lista de risc ridicat în Kerala

Leucocitele atacă virusul în cadrul sistemului imunitar. (Image by kjpargeter on Freepik)
A.P.
15.09.2023

Statul indian Kerala se luptă în prezent cu virusul Nipah, extrem de contagios, al cărui prim focar a apărut în zonă în 2018. Până în prezent, au fost raportate 2 decese în acest stat, deşi cazurile fuseseră iniţial raportate ca morţi "nenaturale", transmite Times of India.

Prima dată când India a fost martoră la apariţia focarului Nipah a fost în 2018. La 19 mai 2018, un focar de boală cu virus Nipah (NiV) a fost raportat în districtul Kozhikode din Kerala, India, iar în decurs de o lună au fost raportate în total 17 decese şi 18 cazuri confirmate în acest stat.

Guvernul statului a găsit lista de contacte a rudelor celor care au fost infectaţi. S-a constatat că aproximativ 700 de persoane au intrat în contact apropiat cu pacienţii. Dintre aceste 700, aproximativ 77 se află în categoria de risc ridicat, a declarat ministrul sănătăţii din Kerala, Veena George.

Varianta Nipah întâlnită de această dată în Kerala este varianta Bangladesh - considerată mai puţin infecţioasă decât alte variante, deşi are o rată de mortalitate ridicată. Ea se răspândeşte mai repede de la om la om.

Primele simptome ale Nipah observate la persoanele infectate sunt febră, dureri de cap, mialgie (dureri musculare), vărsături şi dureri în gât. Acestea sunt urmate de ameţeli, somnolenţă, alterarea stării de conştienţă şi semne neurologice care indică o encefalită acută. "Unele persoane pot prezenta, de asemenea, pneumonie atipică şi probleme respiratorii severe, inclusiv detresă respiratorie acută. În cazurile severe apar encefalită şi convulsii, care progresează până la comă în 24 până la 48 de ore", precizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Pentru a limita răspândirea infecţiei, guvernul statului a impus restricţii în Kozhikode. Guvernul a interzis adunarea unui număr mare de persoane la festivaluri şi evenimente. 58 de circumscripţii din întregul district au fost declarate zone de izolare.

Deoarece nu există niciun medicament disponibil împotriva infecţiei Nipah, singura modalitate de a preveni contractarea infecţiei este respectarea regulilor de igienă.

Mortalitatea virusului Nipah este între 40% şi 75%, în funcţie de condiţii şi variante.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor