Cercetător: Primele mostre de COVID de la pacienţi din Wuhan conţineau un alt virus, modificat genetic, similar cu unul trimis în China de un laborator canadian
alte articole
Probele prelevate de la primii pacienţi cu COVID-19 din Wuhan au revelat prezenţa unui virus Henipah, ce fusese modificat genetic, a constatat un cercetător american.
Henipah a fost unul dintre cele două tipuri de virus trimise în China prin poştă de cercetători de origine chineză care lucrau într-un laborator canadian (din Winnipeg), care a ajuns ţinta unui scandal legat de colaborare ilegală cu cercetători militari chinezi. Nu este clar dacă virusul găsit în eşantioanele chinezeşti are legătură cu mostrele de virus trimise de laboratorul canadian, care au fost expediate la sfârşitul lunii martie 2019.
Descoperirea a fost confirmată pentru Epoch Times de către un alt om de ştiinţă.
Dovezile au fost descoperite pentru prima dată de Dr. Steven Quay, un medic cercetător din Seattle şi fost membru al facultăţii de la Şcoala de Medicină a Universităţii Stanford, care a analizat primele mostre de COVID-19 încărcate de oamenii de ştiinţă chinezi de la Institutul de Virologie din Wuhan la scurt timp după ce China a informat Organizaţia Mondială a Sănătăţii cu privire la epidemia de SARS-cov-2.
Mostrele prelevate de la pacienţii care erau diagnosticaţi cu "pneumonie atipică" în decembrie 2019, au fost încărcate în baza de date cu secvenţe genetice GenBank, pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate al SUA (NIH). Quay afirmă că, în timp ce alţi oameni de ştiinţă din întreaga lume erau interesaţi în principal de examinarea genomului SARS-cov-2 din probele încărcate de cercetătorii de la Institutul de Virologie din Wuhan, el a vrut să vadă ce altceva se afla în probele colectate de la pacienţi.
Aşa că a colaborat cu alţi câţiva oameni de ştiinţă pentru a analiza secvenţele genetice din probe.
"Am început să cercetăm după lucruri ciudate", a declarat Quay pentru Epoch Times.
Ceea ce au găsit, a afirmat el, sunt rezultatele a ceea ce ar putea fi, probabil, contaminarea de la diferite experimente de laborator care se regăsesc în eşantioane, precum şi dovezi ale existenţei virusului Henipah.
"Am descoperit urme de manipulare genetică a virusului Nipah, care este mai letal decât Ebola". Virusul Nipah este un soi de virus Henipah.
Epoch Times l-a rugat pe Joe Wang, phd, care a condus anterior un program de dezvoltare a unui vaccin împotriva SARS în Canada, în cadrul uneia dintre cele mai importante companii farmaceutice din lume, să verifice această descoperire. Wang este în prezent preşedinte al NTD Television Canada, compania soră a Epoch Times.
După ce a examinat dovezile, Wang a declarat că a reuşit să confirme descoperirile lui Quay cu privire la virusul Henipah. El susţine că manipularea genetică a virusului a fost probabil în scopul dezvoltării unui vaccin.
Documentele publicate de guvernul canadian afirmă că Institutul de Virologie din Wuhan intenţiona să folosească mostrele de virus Henipah trimise ilegal din Canada pentru a "cultiva virusuri de stoc". Manipularea genetică nu ar intra într-un asemenea scenariu.
Laboratorul din Winnipeg
Concedierea cercetătoarei Xiangguo Qiu, de origine chineză, şi a soţului ei, Keding Cheng, de la Laboratorul naţional de microbiologie (NML) din Winnipeg a fost subiectul unui scandal de amploare în Canada, partidele de opoziţie făcând presiuni asupra guvernului Trudeau şi cerând mai multe detalii despre acest caz. Guvernul canadian a refuzat să facă publice informaţii, invocând motive legate de securitatea naţională şi de confidenţialitate.
Qiu şi Cheng, împreună cu mai mulţi studenţi chinezi, au fost daţi afară din NML, singurul laborator de nivel 4 din Canada, în iulie 2019, după o anchetă a poliţiei. Cu toate acestea, cei doi oameni de ştiinţă au fost concediaţi în mod oficial în ianuarie 2021 - doi ani mai târziu - după presiuni publice.
Agenţia de Sănătate Publică a Canadei (ASPC), care se ocupă de NML, a declarat că demiterea a fost rezultatul unei "chestiuni administrative" şi a unor "posibile încălcări ale protocoalelor de securitate", dar a refuzat să ofere mai multe detalii, invocând, din nou, motive legate de securitate şi de confidenţialitate.
În perioada în care a lucrat la NML, Qiu a călătorit de mai multe ori în calitate oficială la Institutul de Virologie Wuhan, ajutând la instruirea personalului în ceea ce priveşte siguranţa de nivel 4. Ulterior, publicaţia The Globe and Mail a relatat că oamenii de ştiinţă de la NML au colaborat cu cercetători ai armatei chineze pe tema agenţilor patogeni mortali şi că unul dintre cercetătorii militari chinezi a lucrat pentru o perioadă de timp în laboratorul de înaltă securitate din Winnipeg.
Citiți și Scenariu de coşmar: eşantioane cu virusul mortal SARS furate de la Institutul Pasteur din Paris
Documentele şi e-mailurile publicate de ASPC arată că expedierea probelor de Henipah şi Ebola s-a făcut cu permisiunea autorităţilor NML, deşi nu este clar dacă acest lucru era legal.
Într-unul dintre e-mailurile trimise în septembrie 2018, David Safronetz, şeful Departamentului de agenţi patogeni speciali de la ASPC, i-a informat pe şeful de atunci al NML, Matthew Gilmour, şi pe alţi administratori ai laboratorului despre cererea făcută de Institutul de Virologie Wuhan pentru expedierea probelor, spunând: "Am încredere în laborator".
Ca răspuns, Gilmour a întrebat despre natura proiectelor în derulare la laboratorul din Wuhan şi de ce laboratorul din Wuhan nu încearcă să obţină materialul de la "alte laboratoare locale". De asemenea, el îi spune lui Safronetz că este "bine de ştiut că aveţi încredere în acest grup", întrebând cum a fost conectat NML cu ei.
În răspunsul său, Safronetz nu spune în mod specific la ce vor fi folosite eşantioanele în China, dar notează că acestea vor fi trimise doar după ce toate documentele şi certificarea vor fi finalizate. El mai spune că Institutul de Virologie Wuhan solicită materialul de la NML "datorită colaborării" cu Qiu.
El adaugă: "Din punct de vedere istoric, a fost mai uşor să obţină materiale de la noi, decât de la laboratoarele din SUA. Nu cred că alte laboratoare, mai apropiate, au capacitatea de a expedia aceste materiale".
Gilmour a demisionat din poziţia sa la NML în mai 2020 şi s-a alăturat unei companii de biocercetare cu sediul în Marea Britanie.
Parlamentarii canadieni au încercat să afle de la conducerea NML de ce a fost permisă expedierea probelor şi dacă ştiau dacă regimul chinez efectuează cercetări de tip "câştig de funcţie" (o denumire eufemistică pentru programele care încercau să producă virusuri mai letale pentru om prin manipulare genetică) la Institutul de Virologie Wuhan.
Directorul general ştiinţific interimar al NML, Guillaume Poliquin, a declarat parlamentarilor în timpul unei reuniuni a comisiei parlamentare din 22 martie că laboratorul canadian a trimis eşantioanele în Wuhan doar după ce a primit "asigurări" din partea chineză că nu va avea loc nicio cercetare de tip câştig de funcţie.
Problema programelor de tip câştig de funcţie la Institutul de Virologie din Wuhan este un subiect de mare controversă în Statele Unite între legislatori şi Dr. Anthony Fauci, şeful Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase din cadrul NIH, a cărui organizaţie a finanţat cercetări (prin intermediul unui ONG obscur numit EcoHealth Alliance) privind coronavirusurile de liliac în laboratorul Wuhan. Senatorul american Rand Paul susţine că lucrările publicate de Institutul de Virologie din Wuhan privind coronavirusurile arată clar că laboratorul efectua cercetări de tip câştig de funcţie, lucru pe care Fauci îl neagă.
Epoch Times a solicitat un comentariu din partea ASPC, inclusiv cu privire la modul în care agenţia a abordat problemele legate de proprietatea intelectuală şi dezvoltarea oricăror produse, cum ar fi vaccinurile, cu Institutul de Virologie din Wuhan, dar nu a primit răspuns până la data publicării acestui material.
Citiți și Doi virologi proeminenţi susţin că au găsit amprente ale manipulării genetice în virusul Wuhan
În ciuda solicitărilor repetate ale partidelor de opoziţie din Canada în ceea ce priveşte mai multe detalii legate de concedierea celor doi cercetători de la NML, guvernul liberal al lui Trudeau a refuzat să furnizeze înregistrări sau date, spunând că există temeri legate de securitatea naţională şi de confidenţialitate.
După ce Camera inferioară a parlamentului canadian a emis un ordin ca guvernul să divulge informaţiile, guvernul canadian l-a trimis în judecată pe preşedintele Camerei pentru a obţine confirmarea unui judecător că poate să reţină documentele. Ulterior, guvernul a renunţat la acţiunea în instanţă după ce premierul Justin Trudeau a convocat alegeri, iar Parlamentul a fost dizolvat.