UPDATE. Curtea Supremă va judeca procesul lui Klaus Iohannis pe 25 noiembrie

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) judecă marţi dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis. Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a făcut recurs după ce Curtea de Apel Alba Iulia i-a dat câştig de cauză noului preşedinte.
Flori Mladin
18.11.2014

alte articole

11 august 2014, Alianţa Creştin Democrată, desmnarea candidatului pentru funcţia de Preşedinte al României. În imagine, Klaus Iohannis (Epoch Times România)
Flori Mladin
18.11.2014

UPDATE: Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a amânat până pe data de 25 noiembrie judecarea procesului, când urmează să ia o decizie în cazul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, relatează B1 TV.

Magistraţii urmează să stabilească pe 25 noiembrie dacă recursul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) este sau nu admisibil.
Conform Codului de procedură penală, există trei posibilităţi prin care se poate soluţiona admisibilitatea recursului.

Astfel, conform articolului 493, care reglementează procedura de filtrare a recursurilor, când această cale de atac este de competenţa ÎCCJ, în cazul în care completul este în unanimitate de acord că recursul nu îndeplineşte cerinţele de formă, că motivele de casare invocate şi dezvoltarea lor nu se încadrează în cele prevăzute de lege sau că recursul este evident nefondat, anulează sau, după caz, respinge recursul printr-o decizie motivată, pronunţată, fără citarea părţilor, care nu este supusă niciunei căi de atac. Ulterior, decizia se comunică părţilor implicate în proces.

În acest caz se menţine decizia de la Curtea de Apel Alba-Iulia, care a dispus anularea raportului prin care ANI a stabilit că Iohannis a fost incompatibil.

A doua variantă de soluţionare a acestui dosar este în cazul în care "raportul apreciază că recursul este admisibil şi toţi membrii sunt de acord, iar problema de drept care se pune în recurs nu este controversată sau face obiectul unei jurisprudenţe constante a Înaltei Curţi de Casare şi Justiţie, completul se poate pronunţa asupra fondului recursului, fără citarea părţilor, printr-o decizie definitivă, care se comunică părţilor".

A treia posibilitate este aceea ca membrii completului să pronunţe, fără citarea părţilor, o încheiere de admitere în principiu a recursului şi să fixeze termenul de judecată pe fond a recursului, cu citarea părţilor.

Instanţa supremă va decide definitiv dacă primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a fost incompatibil în perioada în care a reprezentat municipiul în adunările generale ale acţionarilor societăţilor Apă Canal şi Pieţe sau dacă raportul ANI va fi anulat, aşa cum a dispus şi Curtea de Apel Alba-Iulia.

***

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) judecă marţi dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis. Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a făcut recurs după ce Curtea de Apel Alba Iulia i-a dat câştig de cauză noului preşedinte.

Însă cel mai probabil la termenul de astăzi ÎCCJ nu va lua o decizie pentru că aşteaptă mai întâi o hotărâre din partea Curţii Constituţionale, care judecă pe 9 decembrie o excepţie de neconstituţionalitate care priveşte starea de incompatibilitate a lui Iohannis.

O posibilă soluţie ar fi suspendarea cauzei pe perioada mandatului lui Iohannis, întrucât Constituţia prevede că preşedintele se bucură de imunitate, iar după 22 decembrie acesta îşi începe mandatul.

În cazul preşedintelui Traian Băsescu a fost o situaţie similară. Acesta era pus sub acuzate de procurori în dosarul Flota, însă dosarul a fost suspendat după ce acesta a devenit preşedinte, întrucât conform prevederilor Constituţiei, preşedintele se bucură de imunitate.

Profesorul de drept constituţional Gheorghe Iancu a declarat, potrivit revistei Capital: "Trebuie rezolvat până pe 22 decembrie, pentru că altfel efectele sunt în funcţie de soluţiile date. Ei pot să mai dea nişte termene unul după altul, dar dacă Iohannis e declarat incompatibil, Băsescu continuă mandatul până în martie. Oricum, trebuie organizate alte alegeri. În situaţia în care nu e declarat incompatibil, se pot pronunţa imediat".

"Dacă şi mâine se amână, lucrurile capătă altă turnură. Eu cred că în momentul acesta, dacă se tot amână, o să avem situaţia în care judecătorii să nu-şi dea seama de "pericolul" respectiv – spun pericol în ghilimele - , ca actualul preşedinte să rămână până în toamna anului următor, ca să organizeze noi alegeri, pentru că nu se ştie dacă Klaus Iohannis va fi declarat incompatibil după 22 sau chiar înainte", a explicat Gheorghe Iancu.

Prin rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti de confirmare a stării de incompatibilitate, preşedintele ales nu îşi va putea exercita atribuţiile şi în consecinţă ar putea fi organizate din alegeri prezidenţiale.

Cazul Iohannis

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunţa pe 24 aprilie 2013 că primarul Sibiului Klaus Iohannis este incompatibil întrucât reprezenta şi municipiul Sibiu în Adunarea Generală a Acţionarilor S. C. Apă Canal SA Sibiu din 5 august 2010, precum şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009.

ANI a precizat că, potrivit legii, un primar nu poate fi şi reprezentant în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional.

La 25 septembrie 2013, Curtea de Apel Alba Iulia a anulat raportul ANI, judecătorii susţinând că Iohannis nu a încălcat legea şi că interpretarea ANI este eronată. Ulterior, ANI a contestat decizia la Curtea Supremă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor