Se ascut cuţitele în PSD. Şova îl invită pe Dragnea să facă un pas în spate

Nici nu s-au terminat bine alegerile, că Dan Şova a ieşit la atac şi cere demisia rivalului său la preşedinţia partidului, Liviu Dragnea, pe care îl consideră direct responsabil de pierderea alegerilor în contextul în care a fost şeful de campanie al lui Victor Ponta.
Andrei Pricopie
17.11.2014

alte articole

Dan Şova (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
17.11.2014

Nici nu s-au terminat bine alegerile, că Dan Şova a ieşit la atac şi cere demisia rivalului său la preşedinţia partidului, Liviu Dragnea, pe care îl consideră direct responsabil de pierderea alegerilor în contextul în care a fost şeful de campanie al lui Victor Ponta.

Dan Şova, unul din liderii de marcă ai PSD care aspiră să preia conducerea partidului, a subliniat luni că rezultatul alegerilor este unul clar şi partidul îl acceptă, însă nu este de acord cu ieşirea PSD de la guvernare până în 2016, aşa cum vrea, de exemplu, colegul său Robert Negoiţă.

Însă Şova a cerut demisia lui Liviu Dragnea: "Eu cred că domnul Liviu Dragnea, pe care îl ştiu că pe un om politic serios şi un bărbat serios, va trebui să facă un pas în spate. În mod evident, această campanie a fost pierdută, în primul rând, din vina domniei sale, pentru că a fost director de campanie. Dacă am accepta un alt raţionament, ar însemna să ne imaginăm că în momentul în care am fi câştigat domnul Dragnea nu ar fi avut niciun merit. Spun că ceea ce ar trebui să facă domnul Dragnea din proprie iniţiativă este să facă un pas în spate, (...) pe linie de partid, din cea de preşedinte executiv. Aşa ar fi normal." (Agerpres)

Dan Şova a mai precizat că crede ca alegerile au fost pierdute de liderii din teritoriu, ci din cauza unei probleme de coordonare "de la centru" şi astfel "un pas în spate al domnului Dragnea este necesar în acest moment."

Întrebat dacă premierul Victor Ponta ar trebui să demisioneze, Şova a replicat: "Victor Ponta este preşedintele PSD şi premier. De-asta ai director de campanie."

Nu demult, din stenogramele DNA aflam că liderul PSD Viorel Hrebenciuc îi promitea lui Şova că îl va susţine la şefia PSD în detrimentul lui Liviu Dragnea şi Valeriu Zgonea, în timp ce acesta se angaja să susţină o lege care să aprobe amnistia şi graţierea, lege de care ar fi beneficiat şi Hrebenciuc, implicat în mai multe dosare penale grele. ambii sunt cercetaţi acum pentru trafic de influenţă.

Imediat după incident, aflând intenţia lui Şova, vicepremierul Liviu Dragnea susţinea o conferinţă de presă alături de Sebastian Ghiţă, patronul România Tv şi prieten apropiat al lui Ponta, în care îşi anunţa intenţia de a prelua conducerea PSD - Dragnea ca preşedinte, Ghiţă ca preşedinte executiv.

Eu cred că domnul Liviu Dragnea, pe care îl ştiu că pe un om politic serios şi un bărbat serios, va trebui să facă un pas în spate

Dragnea şi Ghiţă declarau atunci că, la scurt timp după ce Victor Ponta va ajunge preşedinte, partidul va organiza un congres unde îşi vor depune candidaturile.

Între timp, Şova părea să fi pierdut teren, cu Hrebenciuc arestat şi el pierzându-şi funcţia de purtător de cuvânt al PSD. Dragnea, în schimb îşi consolida poziţia - prin implicarea directă în campania premierului, administrarea fondurilor în teritoriu, la care se adaugă şi o declaraţie curajoasă potrivit căreia dacă Victor Ponta va pierde alegerile este şi eşecul lui şi îşi va asuma acest lucru.

Declaraţia, făcută pe vremea când era ferm convins de victoria lui Ponta, i-a cam tăiat avântul în contextul prezent, în care deşi a anunţat luni congresul partidului, nu a suflat o vorbă despre posibila candidatură la şefia partidului, dar nici despre ceea ce vroia să spună prin asumarea eşecului.

Acesta a fost momentul ales de Dan Şova să iasă din nou la lumină şi să ceară demisia vicepremierului Dragnea, într-un moment când este mai vulnerabil ca oricând. Este însă prea devreme de spus de cât de multă susţinere se mai bucură Dragnea în acest moment.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor