UPDATE: Băsescu a semnat decretul de eliberare a Alinei Bica din funcţia de procuror-şef al DIICOT

În şedinţa de luni a Secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se va decide suspendarea Alinei Bica din magistratură şi se va lua act de demisia sa de la conducerea DIICOT, ca urmare a acuzării sale în dosarul despăgubirii ilegale de la ANRP, potrivit Mediafax.
Flori Mladin
24.11.2014

alte articole

Alina Bica (gov.ro)
Flori Mladin
24.11.2014

UPDATE: Preşedintele Traian Băsescu a semnat luni decretul de eliberare din funcţia de procuror-şef al DIICOT a Alinei Bica.

***

UPDATE: Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), întrunit în şedinţă luni dimineaţă, a luat act de demisia Alinei Bica de la şefia DIICOT şi a dispus suspendarea acesteia din funcţia de procuror până la soluţionarea definitivă a cauzei pentru care este cercetată, a anunţat Gheorghe Muscalu, vicepreşedinte al CSM.

***

În şedinţa de luni a Secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se va decide suspendarea Alinei Bica din magistratură şi se va lua act de demisia sa de la conducerea DIICOT, ca urmare a acuzării sale potrivit Mediafax.

Gheorghe Muscalu, vicepreşedinte CSM, a declarat, luni, la intrarea în sediul CSM, că procurorii din CSM vor dispune suspendarea din magistratură a Alinei Bica până la soluţionarea definitivă a dosarului în care este implicată, precum şi încetarea calităţii de procuror la DIICOT.

Bica şi-a dat vineri demisia de la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi din funcţia de procuror al Direcţiei, cererea fiind trimisă procurorului general al României, Tiberiu Niţu.

În ceea ce priveşte persoana care va conduce DIICOT în perioada următoare, Tiberiu Niţu a menţionat că Elena Giorgiana Hosu, adjunctul unităţii de parchet, va conduce Direcţia împreună cu el.

Alina Bica a fost numită la conducerea DIICOT în mai 2013 la propunerea lui Victor Ponta, către ocupa la vremea respectivă funcţia de ministru interimar al Justiţiei.

Înainte să fie numită de Victor Ponta, în septembrie 2012, numele Alinei Bica era vehiculat pentru funcţia de procuror general. În presă a apărut atunci interceptarea unei convorbiri telefonice pe care Bica a purtat-o cu fostul şef al ANAF Sorin Blejnar (trimis în judecată într-un dosar de evaziune fiscală şi constituire şi sprijin de grup infracţional), discuţie în care aceasta se interesa de funcţia pe care urma sa o ocupe la ANAF o cunoştinţă a ei.

Alina Bica a fost arestată preventiv în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu, după despăgubirea ilegală de 62,5 milioane de euro acordată în 2011 lui Gheorghe Stelian pentru un teren de 13 hectare din zonă Plumbuita. Şefa DIICOT era la acea vreme secretar de stat în Ministerul Justiţiei şi membru al comisiei din ANRP care a aprobat despăgubirile.

În acelaşi dosar au mai fost arestaţi preventiv Lăcrămioara Alexandru şi Dragoş Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, care au făcut parte, de asemenea, din comisia care a acordat despăgubirile, precum şi expertul evaluator Emil Nuţiu. Aceştia sunt acuzaţi tot de abuz în serviciu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor