Kovesi, despre şefa DIICOT: Fiecare trebuie să răspundă personal. Nu înseamnă că toţi angajaţii sunt vinovaţi
alte articole
Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a vorbit vineri despre motivele pentru care secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi-a revizuit decizia iniţială şi a decis să aprobe arestarea preventivă a şefei DIICOT Alina Bica, acuzată de abuz în serviciu în dosarul despăgubirilor pentru un teren supraevaluat.
Joi seară, presa semnala un caz de corupţie care viza unul dintre personajele cheie din Justiţia română - şefa DIICOT, Alina Bica. După audierea acesteia la sediul DNA, într-un dosar privind o despăgubire ilegală făcută de o comisie din ANRP din care Alina Bica, la vremea respectivă secretar de stat, a făcut parte, CSM dădea undă verde doar pentru reţinere şi arest la domiciliu.
CSM a revenit vineri asupra deciziei şi a aprobat arestarea preventivă a Alinei Bica, urmând ca aceasta să fie dusă în faţa magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care se vor pronunţa asupra măsurii preventive.
Motivul schimbării? DNA a adus noi probe şi indicii în discuţie după ce noaptea trecută au existat denunţuri cu privire la alte fapte săvârşite de Bica pe când era membru al comisiei pentru stabilirea despăgubirilor din cadrul ANPR. Astfel că, în baza noilor probe, procurorii DNA au făcut o nouă propunere CSM, care a fost ulterior aprobată de secţia de procurori a instituţiei.
"Având în vedere audierile, care s-au derulat în cursul zilei de ieri şi pe parcursul nopţii, am făcut o nouă propunere pentru a se acorda un aviz în vederea formulării unei propuneri de arestare preventivă. Secţia pentru procurori a analizat probele şi indiciile noi pe care le-am adus în susţinerea cererii. A fost acordat aviz de arestare pentru aceste persoane care, în acest moment, sunt suspecte de săvârşirea unor infracţiuni de corupţie. Sigur, beneficiază de prezumţia de nevinovăţie. S-au extins cercetările pentru alte trei fapte de corupţie şi pentru alte persoane. Sunt atât fapte noi cât şi persoane noi. Nu pot spune numele lor, pentru că nu toate persoanele au luat la cunoştinţă", a declarat Kovesi.
Procurorul şef al DNA a ţinut să sublinieze că nu este vorba despre un conflict personal sau instituţional între DNA şi DIICOT, adăugând că fiecare trebuie să răspundă pentru propriile fapte.
"Dosarul nu a fost deschis după un conflict personal sau instituţional. Nu suntem structuri în competiţie, colaborăm foarte bine instituţional. Atunci când sunt incidente de acest gen, nu înseamnă că trebuie să aruncăm o culpă asupra tuturor angajaţilor. Am avut cazuri de procurori DNA acuzaţi de corupţie, dar nu înseamnă că toţi angajaţii sunt vinovaţi. Nici DNA şi nici DIICOT nu înseamnă un om, înseamnă instituţii. Îi cunosc pe colegii de acolo, sunt profesionişti şi au avut rezultate foarte bune. Fiecare trebuie să răspundă personal. Alina Bica e suspectată de infracţiuni de corupţie, dar beneficiază de prezumţia de nevinovăţie. Aşteptăm decizia instanţei de judecată", a mai declarat procurorul şef al DNA.