Dosarul Alina Bica. Afaceristul Dorin Cocoş ar fi primit 10 milioane de euro pentru a interveni la ANRP

Zece milioane de euro - aceasta a fost suma cerută de celebrul om de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, pentru a interveni pe lângă o comisie ANRP, din care făcea parte şi Alina Bica (actual şef al DIICOT), în vederea acordării unei despăgubiri ilegale omului de afaceri Gheorghe Stelian, susţin procurorii DNA.
(photos.com)
Andrei Pricopie
22.11.2014

Zece milioane de euro - aceasta a fost suma cerută de celebrul om de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, pentru a interveni pe lângă o comisie ANRP, din care făcea parte şi Alina Bica (actual şef al DIICOT), în vederea acordării unei despăgubiri ilegale omului de afaceri Gheorghe Stelian, susţin procurorii DNA.

"În cursul anului 2010, GS (Gheorghe Stelian — n.r.) a cumpărat de la Dino Sinigalia drepturi litigioase pentru suprafaţa de teren în zona lacului Plumbuita, sector 2, Bucureşti. După aceea, Dorin Cocoş a garantat că totul va fi bine (...) După ce s-a nominalizat un evaluator, GS i-a dat un plic cu bani (...) 100.000 lei. La momentul la care evaluatorul a finalizat raportul, (...) valoarea totală a terenului a ajuns la aproximativ 377.000.000 lei şi Dorin Cocoş a cerut 10.000.000 euro aproximativ pentru a interveni pe lângă factori de decizie din cadrul ANRP în vederea soluţionării dosarului (...) Cocoş Dorin, în mai multe tranşe, suma de aproximativ 10.000.000 euro (...)", susţin procurori, potrivit Realitatea.net.

DNA s-a sesizat din oficiu pe 15 octombrie 2014 în legătură cu săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, privind reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol de 13 ha, situat în Bucureşti, sector 2. Potrivit procurorilor, pe 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP a aprobat raportul de evaluare a terenului respectiv cu încălcarea prevederilor legale.

Membrii comisiei au luat la cunoştinţă despre raportul de evaluare a terenului fără să constate că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv de la 113.954.741 lei (valoare reală) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei). În consecinţă, statul român a fost prejudiciat cu 263.327.559 lei (echivalentul a 62.548.113 euro), prin supraevaluarea terenului.

Citând pe unul dintre inculpaţi, procurorii arată că, în şedinţa din martie 2011, Alina Bica "a făcut un elogiu profesionalismului evaluatorului, considerând că raportul de evaluare este corect întocmit, iar suma stabilită era justificată".

"La şedinţa din 15.03.2011 a fost prezent şi evaluatorul care a întocmit raportul de evaluare. În cadrul acestei şedinţe, Bica Alina a făcut un elogiu profesionalismului evaluatorului, considerând că raportul de evaluare este corect întocmit, iar suma stabilită era justificată. Având în vedere solicitarea anterioară făcută de către Dorin Cocoş, deşi valoarea stabilită pentru teren mi s-a părut mare, am votat pentru aprobarea raportului, luând în considerare susţinerile evaluatorului că avea comparabile chiar cu preţuri duble. (...) Pe Gheorghe Stelian l-am cunoscut ulterior procedurii, prin intermediul lui Alin Cocoş, cu care eram în relaţii de prietenie. De asemenea, am aflat că Bica Alina făcea parte din cercul relaţional al familiei Cocoş (...)", se mai arată în referatul procurorilor.

Procurorul-şef al DIICOT, Alina Bica, la vremea respectivă secretar de stat în Ministerul Justiţiei, Lăcrămioara Alexandru şi Dragoş Bogdan, toţi trei membri ai comisiei respective, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile. Aceeaşi măsură preventivă l-a vizat şi pe expertul evaluator Emil Nuţiu.

În acelaşi dosar sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu alţi doi foşti membri ai comisiei respective - deputatul UDMR Marko Attila şi preşedintele PNL Sector 1, Sergiu Diacomatu.

În ceea ce îl priveşte pe omul de afaceri Gheorghe Stelian, beneficiarul despăgubirii pentru terenul supraevaluat, acesta este cercetat sub control judiciar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor