"Astăzi Republica Moldova a făcut un prim pas, dar drumul este lung până la atingerea obiectivului de a fi membri ai UE. Dincolo de entuziasm, aş vrea să domnească realismul. Susţinerea mea a fost pentru eficienţă, adică, până se termină mandatul actualului Parlament European, trebuie modificat amendamentul care să permită libera circulaţie a cetăţenilor Republicii Moldova în statele UE. Republica Moldova nu se poate îndrepta către Uniunea Eurasiatică din punct de vedere cultural. Vreau să cred că dincolo de partide, populaţia va opta pentru soluţia europeană, pentru că Moldova nu a fost niciodată parte a unui alt spaţiu decât cel european, indiferent de forma de organizare statală" a declarat preşedintele Băsescu, citat de realitatea.net
În discursul ţinut la încheierea Summitului de la Vilnius, şeful statului şi-a exprimat dezmăgirea pentru faptul că Ucraina nu a semnat Acordurile de Asociere si Liber Schimb cu UE.
"Senzaţia pe care am avut-o a fost că domnul Ianukovici venise la un târg. Ori în UE principiile nu se târguiesc. Se acceptă şi eşti un partener al UE sau nu se acceptă şi nu poţi fi partener. Sper ca Ianukovici să fi înţeles că principiile UE nu se negociază şi că acordurile rămân pe masă, deschise semnării, cu condiţia respectării tuturor condiţiilor şi criteriilor", a declarat Băsescu.
În sprijinul spuselor sale, preşedintele a reamintit cât de dificilă a fost situaţia României în anii 97-98, când "băncile se prăbuşeau, ţara era aproape în imposibilitate de plată", subliniind faptul că în ciuda tuturor acestor probleme, România nu a pus condiţii ci "a făcut acord cu FMI, cu BM şi pe urmă a beneficiat de binefacerile Acordului de Asociere şi de Liber Schimb."
"Calitatea de asociat ţi-o asumi gratis sau nu", a mai declarat Băsescu, adăugând faptul că orice ţara care vrea să intre în spaţiul de comerţ european trebuie să ştie că avantajele sunt enorme: i se deschide o piaţă de jumătate de miliard de oameni cu toate oportunităţile de afaceri ce decurg de aici.