Moment istoric: Moldova şi Georgia au parafat Acordul de Asociere cu UE

Republica Moldova şi Georgia, reprezentate de premierul Iurie Leancă şi, respectiv, preşedintele Ghiorghi Margvelaşvili, au parafat, vineri, Acordurile de Asociere cu UE. "Trăim un moment istoric, ce simbolizează încredere şi deschidere în relaţia dintre R.Moldova şi UE"
(ATTILA KISBENEDEK / AFP / Getty Images)
Flori Mladin
29.11.2013

La summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, Republica Moldova şi Georgia, reprezentate de premierul Iurie Leancă şi, respectiv, preşedintele Ghiorghi Margvelaşvili, au parafat, vineri, Acordurile de Asociere cu UE. "Trăim un moment istoric, ce simbolizează încredere şi deschidere în relaţia dintre R.Moldova şi UE", a declarat primul ministru moldovean Iurie Leancă.

"Trăim un moment istoric, ce simbolizează încredere şi deschidere în relaţia dintre R.Moldova şi UE", a declarat premierul moldovean Iurie Leancă, după ce a parafat acordul împreună cu Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton.

"Moldova, astăzi am asigurat drumul nostru spre UE!", s-a adresat el, în limba română, concetăţenilor săi, raportează Europa Liberă.

Tot în cadrul summit-ului, Georgia şi UE au semnat acordul de gestionare a crizelor şi cel de colaborare în domeniul energetic, pe când Azerbaidjanul a semnat un acord de facilitare a regimului de vize cu UE.

Ucraina

Liderii europeni nu au reuşit să-l convingă joi seară pe preşedintele Ianukovici să semneze Acordul de asociere istoric cu UE. "Din nefericire, se pare că argumentele" în favoarea semnării "nu au ajuns la preşedinte", a afirmat preşedintele lituanian Dalia Grybauskaite.

Premierul Mikola Azarov a declarat, miercuri, că procesul de negociere continuă, dar că preşedintele Viktor Ianukovici a anunţat anterior că Ucraina aşteaptă condiţii mai bune pentru a-l semna.

Săptămâna aceasta, Bruxelles-ul a denunţat public "presiunile" făcute asupra Ucrainei de către ruşi. "Războiul Rece s-a încheiat", a afirmat miercuri cancelarul german Angela Merkel. "O apropiere de Europa este în continuare înţeleasă în Rusia ca o îndepărtare de ruşi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor