Unii pensionari vor primi şi 600 de lei în plus la pensie de la 1 ianuarie după Mica Recalculare. Alţii, mult mai puţin

Bancnote de 10 lei (YouTube Screenshot)
Andrei Popescu
12.11.2024

De la 1 ianuarie 2025, va avea loc o nouă recalculare pentru fiecare pensionar, fiind vorba de o indexare ce se va face cu acelaşi procent pentru toţi pensionarii, însă banii pe care o să îi primească aceştia o să difere.

De exemplu, un pensionar care are acum pensia de 6.000 de lei va primi, la indexare, o creştere de 4 ori mai mare decât va lua un pensionar care are, în prezent, pensia minimă sau indemnizaţia socială de 1.281 de lei, relatează B1 TV.

Potrivit sursei citate, mica recalculare şi indexarea sunt procesele prin care seniorii vor primi venituri mai mari. În ceea ce priveşte mica recalculare, sunt luate în calcul adeverinţele de la fostele locuri de muncă, din perioada de dinainte de 2001. Totodată, sunt calculate veniturile nepermanente care pot fi adăugate la vechime până în luna martie 2025.

“Sunt 2 parametri care influenţează majorarea anuală a pensiei: 100% rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut. Creşterea pensiilor pentru 2025 va fi peste rata inflaţiei”, a declarat Raul Giuglea, purtător de cuvânt Ministerul Muncii.

La rândul său, şeful Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, a explicat, la România TV, modul în care se va face indexarea pensiilor cu inflaţia de la 1 ianuarie 2025.

“Vorbim despre prevederi care spun foarte clar care e mecanismul de indexare al pensiilor începând de anul viitor. Această indexare va avea loc la începutul fiecărui an în ianuarie. Această indexare se va face în ianuarie şi are doi indicatori foarte clari, predictibili. Rata medie a inflaţiei pe anul anterior, respectiv 2023 acum, la care mai trebuie să adăugăm 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut pe economie. Eu am făcut adresa la INS pentru a face corect calculul şi să ni se spună foarte clar cum se determină această creştere reală.

Lucrurile sunt foarte clare, am primit răspuns. E un raport între indice câştig şi indice preţ consum. După ce am făcut calcule, valoarea finală, inflaţia e 10,4%. Dacă mai adăugăm acest indicator şi mai ţinem cont de prevederile art 84 alineat 7, vom ajunge la o cifră de 12% cu care va trebui să actualizăm valoarea punctul de referinţă. E un calcul estimativ, nu e definitiv. Când o să avem cifrele definitive comunicate, o să venim cu cifrele finale. Noi am făcut calculul pe cifre”.

În cazul românilor care şi-au depus dosare de pensionare pe noua lege şi încă nu au o decizie, Baciu a afirmat:

“Avem dosare, noii beneficiari au aplicat pentru pensie. Aici trebuie să găsim soluţii urgente să îşi primească drepturile aferente pensiei. Am constituit task force la Casa de pensii – specialiştii din casele teritoriale de pensii, specialişti din partea firmei de mentenanţă. De luni acest task force îşi intră în atribuţii. Începem testarea noului program informatic care calculează pensiile celor care au solicitat acest drept începând cu 1 septembrie. Avem o săptămână să finalizăm aceste testări. Testăm dosarele mai complexe, mai grele, ca după ce finalizăm acest proces de testare, care nu e deloc uşor, programul informatic să poată fi dat în producţie şi să începem să calculăm pensiile celor care au depus dosarele începând cu 1 septembrie. Să sperăm ca în perioada imediat următoare oamenii să îşi primească drepturile aferente pensiei”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor