Merkel: UE nu intenţionează să aplice noi sancţiuni împotriva Rusiei


În ciuda acordului de încetare a focului semnat în Minsk în 5 septembrie bombardamentele au continuat în estul Ucrainei.
În ciuda acordului de încetare a focului semnat în Minsk în 5 septembrie bombardamentele au continuat în estul Ucrainei. (Captură Foto)

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că pentru moment nu se intenţionează să se aplice noi sancţiuni economice împotriva Rusiei ca urmare a acţiunilor din estul Ucrainei.

Miniştrii UE de externe vor discuta săptămâna viitoare despre această situaţie, pe când monitoarele arată că acordul de încetare a focului dintre rebelii proruşi şi forţele ucrainene riscă să se prăbuşească.

Dar cancelarul german a declarat că, deşi acordul de încetare a focului nu este respectat, obiectivul principal este securizarea unui acord de pace real.

UE a impus primele sancţiuni în luna martie, după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea. Ulterior, au fost adăugate măsuri suplimentare ce vizează oficiali seniori ruşi precum şi industria petrolieră, bănci şi companii din sectorul de apărare rusesc.

Guvernele vestice şi autorităţile de la Kiev au acuzat Rusia că susţine rebelii separatişti din estul Ucrainei cu arme de calibru mare şi soldaţi ruşi, o acuzaţie negată de guvernul de la Moscova.

Delegatul rus la Bruxelles, Vladimir Chizov, a declarat marţi că UE este aproape de a-şi epuiza potenţialul său pentru sancţiuni, atât în ceea ce priveşte voinţa politică cât şi oportunităţile economice.

Cancelarul german a explicat că nu se vor aplica măsuri suplimentare deoarece blocul european doreşte să îşi concentreze atenţia asupra provocărilor iernii, a situaţiei umanitare din Ucraina şi a încheierii unui acord real de încetare a ostilităţilor.

Merkel a adăugat, însă, că ea va susţine totuşi aplicarea de interdicţii de călătorie pentru separatiştii proruşi.

Acordul de încetare a focului, semnat la Minsk în 5 septembrie, a fost încălcat de ambele tabere şi un purtător de cuvânt al rebelilor din oraşul Lugansk a afirmat marţi că au avut loc lupte în mai multe zone la nord, vest şi sud de acest oraş.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a avertizat că există un risc real de intensificare a conflictului.

Echipa de monitorizare a OSCE a declarat că a observat un convoi de 43 de camioane militare verzi, nemarcate, îndreptându-se către centrul regiunii Doneţk, o fortăreaţă a rebelilor proruşi. Cinci dintre acele camioane remorcau piese de artilerie de 120 mm, în timp ce alte cinci camioane remorcau sisteme de rachete cu lansare multiplă.

Până în prezent, în conflictul din estul Ucrainei şi-au pierdut viaţa peste 4.000 de oameni, incluzând sute de victime provocate în perioada acordului de încetare a focului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe