Unesco: "Soup joumou" din Haiti intră în patrimoniul imaterial al umanităţii

Soup joumou este numită astfel după un anumit tip de dovleac. Cândva rezervată proprietarilor de sclavi, acum simbol al libertăţii, a intrat pe lista bunurilor imateriale ale umanităţii. Petrillo, unul dintre "judecători" afirmă: "Recunoaştere acordată în avans pentru a da forţă populaţiei. Este prima dată când se întâmplă acest lucru.”
Soup joumou din Haiti
Soup joumou din Haiti (unesco.org)

Evaluatorii Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (Unesco), au anunţat joi, 16 decembrie 2021, înscrierea "soup joumou", "soupe de giraumon" în franceză, pe lista patrimoniului cultural imaterial al umanităţii. O consacrare pentru bucătăria tradiţională a insulei Haiti.

"Soup joumou face parte acum din patrimoniul cultural imaterial al umanităţii", a afirmat entuziasmat cotidianul Le Nouvelliste.

Dintre ambasadori, cei ai Braziliei, Arabiei Saudite, Marocului, Poloniei, Elveţiei, Tunisiei, Djibouti, Japoniei, Peru, Sri Lanka, Camerunului, Coastei de Fildeş, Suediei şi Poloniei, în special, au susţinut această candidatură pentru acest an, deoarece iniţial urma să fie examinată anul viitor.

Ambasadorul din Port-au-Prince la UNESCO, Dominique Dupuy, a fost cel care a cerut în martie ca cererea să fie procesată mai rapid pentru a da poporului său cel puţin o veste bună.

Se pare că presa insulară a apreciat "eleganţa" reprezentantului elveţian. "Dacă astăzi acceptăm cererea "soupe de giraumon" de pe listă, nu o facem din generozitate, din cauza circumstanţelor excepţionale din Haiti, ci din cauza calităţii cererii. Criteriile au fost respectate şi acest lucru trebuie subliniat", a declarat Muriel Berset Kohen.

"Soupe de giraumon" este o tradiţie incluzivă. Aceasta este pregătită şi răspândită atât în zonele rurale, cât şi în cele urbane din întreaga ţară. Aceasta consolidează legăturile sociale. Sustenabilitatea elementului a fost asigurată de femei şi familii care joacă un rol cheie în transmiterea informală a tehnicilor de pregătire. Procesul respectă abordarea participativă", a confirmat organismul de evaluare al UNESCO.

"În numele Republicii Haiti, aş dori să-mi exprim cea mai profundă recunoştinţă faţă de fiecare membru al comitetului interguvernamental. Aş dori să mulţumesc organismului de evaluare pentru recomandarea tehnică favorabilă", a declarat Dr. Dupuy. Acest moment istoric aparţine poporului haitian, care este el însuşi purtătorul şi gardianul acestei moşteniri ţesute în ADN-ul său, simbolul suprem al luptei împotriva sclaviei, a colonialismului şi a rasismului, care acum a fost ridicat la nobilul registru al umanităţii (...) Fie ca toţi haitienii, tineri şi bătrâni, oriunde s-ar afla, să îşi amintească astăzi că contribuţia lor la istoria lumii, vocea şi demnitatea lor nu vor mai putea fi niciodată făcute invizibile. Această înscriere a soup joumou, în acest moment întunecat al călătoriei noastre ca popor, la sfârşitul unui an foarte greu, este o nouă torţă care ne va reaprinde spiritul de solidaritate şi credinţa noastră într-un viitor mai bun. Haiti mulţumeşte UNESCO! Umanitatea îi mulţumeşte Unesco! Ayibobo!"

Ambasadorul kuweitian, care a ridicat probleme de procedură, a venit să-l salute pe omologul său haitian după adoptarea dosarului, în biroul său, unde ambasadorii au defilat pentru a gusta celebra supă. "Este bună", a spus reprezentantul tunisian, cerând chiar mai multă supă, potrivit Le Nouvelliste.

Informaţii conexe: Unesco: la «soup joumou» d’Haïti rejoint le patrimoine immatériel de l’humanité;Soupe au giraumon