Învăţătura celor trei maimuţe înţelepte din sanctuarul shintoist Tōshō-gu
alte articole
Nikkō Tōshō-gu este un sanctuar shintoist Tōshō-gu situat în Nikkō, prefectura Tochigi, Japonia, care îl consacră pe cel mai faimos lider samurai, Tokugawa Ieyasu. Structurile sale sculptate şi decorate în mod strălucitor fac parte din situl Patrimoniului Mondial UNESCO al sanctuarelor şi templelor din Nikkō şi reprezintă punctul culminant al oricărei vizite în prefectura Tochigi.
Tokugawa Ieyasu a jucat un rol esenţial în unificarea Japoniei şi este una dintre cele mai importante figuri din istoria naţiunii. Ascensiunea sa la statutul de shogun a iniţiat perioada Edo (1603-1867), care a fost cea mai paşnică şi prosperă perioadă din lunga istorie a Japoniei antice şi a propulsat oraşul comercial Edo spre destinul său de megalopolis de renume mondial, Tokyo.
La un an după moartea shogunului Tokugawa Ieyasu i-a fost consacrat Nikkō Tōshō-gu, ridicându-i statutul la rangul de divinitate. Numeroase filiale ale sanctuarului Tōshō-gu s-au răspândit în toată Japonia.
Sanctuarul este format din mai mult de o duzină de clădiri situate într-o pădure frumoasă în afara oraşului principal. Designul şi complexitatea decoraţiunilor sanctuarului sunt unice şi reprezintă un contrast puternic cu sanctuarele de obicei simple şi discrete din Japonia. Designul arhitectural al acestui sanctuar s-a răspândit şi în alte locuri, cum ar fi sanctuarul Nezu din Tokyo sau sanctuarul Toshogu din Ueno.
În fiecare an, sanctuarul Tōshō-gu din Nikkō organizează Marele Festival Shuki Taisai, în toamnă şi primăvară, cu o procesiune de o mie de războinici, care reconstituie sosirea rămăşiţelor lui Tokugawa Ieyasu la Nikkō.
Design potrivit pentru o divinitate
Pe vremea când a fost construit Nikkō Tōshō-gu, proiectanţii aveau în minte ceva divin. Ingeniozitatea şi atenţia la detalii care au stat la baza construirii sanctuarului Nikkō Tōshō-gu sunt extraordinare. Culorile sale vibrante şi sculpturile flamboaiante contrastează puternic cu o mare parte a stilulului mult mai spartan al Japoniei.
Printre structurile uluitoare de la Nikkō Tōshō-gu, pagoda cu cinci etaje este cea mai vizibilă datorită înălţimii sale. Ea se află în apropierea intrării principale. Cele cinci etaje reprezintă elementele existenţei în ordine ascendentă: pământ, apă, foc, vânt şi vid.
Poarta Yomeimon este cea mai bogat decorată poartă din Japonia. Este acoperită cu 508 sculpturi detaliate cu copii, bătrâni şi animale mitice şi este o capodoperă a măiestriei din perioada Edo.
Deşi nu este la fel de somptuos ca majoritatea structurilor de la Nikkō Tōshō-gu, mormântul lui Tokugawa Ieyasu este cel mai important sit al acestuia. Cei care sunt aventuroşi şi sunt dispuşi să urce câteva scări, pot urma calea spre mormântul lui Ieyasu. Acolo se găseşte Nemuri-neko, o sculptură celebră a unei pisici adormite. Deşi mormântul nu este la fel de spectaculos ca sanctuarul, pădurea din jur îi conferă un sentiment mistic straniu, ceea ce face să merite efortul.
Sculpturi superbe
Se pot petrece ore întregi admirând toate sculpturile complicate care acoperă sanctuarul Nikkō Tōshō-gu, dar trei dintre ele sunt deosebit de renumite.
Nemuri-neko, sau pisica adormită, a fost sculptată cu două vrăbii zburătoare pe partea din spate. Se spunea că coexistenţa animalelor simbolizează un viitor paşnic pentru Japonia nou unificată.
Una dintre cele mai bizare, dar memorabile sculpturi de la sanctuarul Nikkō Tōshō-gu este „Elefantul imaginat” sau Sozo-no-zo. Acesta a fost sculptat de un artist care nu văzuse niciodată unul, iar proporţiile mitice ale elefantului ies în evidenţă.
Dar cea mai faimoasă sculptură a sanctuarului este, "Cele trei maimuţe înţelepte". Sculptura face parte dintr-o serie de opt de pe grajdul Calului Sacru, care foloseşte maimuţele pentru a reprezenta fazele existenţei umane, cu înţelepciunea pentru fiecare etapă.
"Cele trei maimuţe înţelepte"
Se văd nenumărate desene, figuri sau chiar emoticoane care înfăţişează trei maimuţe în care una dintre ele îşi acoperă ochii, alta urechile şi a treia gura. Ele sunt cunoscute sub numele de cele trei maimuţe înţelepte sau, mai rar, cele trei maimuţe mistice.
Dar ştiaţi că fiecare dintre ele are un nume propriu? Da, şi nu numai atât, ci există o poveste şi o explicaţie în spatele acestor maimuţe amuzante.
Numele lor este un joc de cuvinte japoneze.
Mai întâi de toate, permiteţi-mi să vă prezint cele trei maimuţe: Mizaru, Kikazaru şi Iwazaru. Mizaru este cea care îşi acoperă ochii, Kikazaru este cea care îşi acoperă urechile şi Iwazaru este cea care îşi acoperă gura. În japoneză, şaru (maimuţă) şi -zaru (nu poate) se pronunţă la fel, astfel încât numele pot fi traduse prin nu poate auzi, nu poate vedea şi nu poate vorbi sau prin maimuţa aude, maimuţa vede, maimuţa vorbeşte.
Dar de unde vin aceste trei maimuţe?
Potrivit legendei, ele au fost trimise pe pământ de către zei pentru a povesti despre faptele rele ale oamenilor. Aşa cum zeii obişnuiesc să facă, în comportamentul lor de neînţeles, le-au înzestrat cu o condiţie curioasă: fiecare dintre ele ar avea un defect şi două virtuţi. De asemenea, fiecare dintre ele are o funcţie proprie în îndeplinirea sarcinii lor.
În cazul lui Kikazaru, maimuţa care nu aude, misiunea sa era de a-şi folosi vederea pentru a observa faptele rele ale oamenilor, pe care i le transmitea prin voce lui Mizaru. Mizaru, maimuţa care nu vede, nu avea nevoie de vedere, deoarece sarcina sa era să transmită mesajele între Kikazaru şi Iwazaru. Iwazaru, maimuţa care nu vorbeşte, a fost cea care a ascultat mesajul tovarăşilor săi şi a decis ce pedeapsă vor aplica zeii asupra celor răi.
Deşi provin din Japonia, se crede că originea lor cea mai îndepărtată ar putea fi în China sau chiar în India şi că de acolo au ajuns în Japonia. Dar ceea ce este clar este că, în prezent, reprezentările celor trei maimuţe înţelepte sunt asociate cu o sculptură din 1636, care se găseşte pe grajdul Calului Sacru din Nikkō Tōshō-gu.
Cu toate acestea, există imagini mai vechi ale celor trei maimuţe, împrăştiate în Japonia, găsite pe tăbliţe de piatră legate de cultul zeului Koshin, numit Koshin-to. Şi poate că tocmai în practica acestui cult se găseşte cea mai probabilă semnificaţie a celor trei maimuţe înţelepte.
În Japonia, oamenii de rând obişnuiau să spună ceva de genul: priveşte, ascultă şi taci din gură dacă nu vrei să ai probleme. Cu toate acestea, pentru nobili şi călugări, semnificaţia reală a celor trei maimuţe era cu totul alta şi, în acest sens, există mai multe teorii.
După ce aţi admirat pe îndelete acest sanctuar magnific, puteţi vizita sanctuarul Futarasan-jinja şi templul Rinnoji, celelalte situri din patrimoniul mondial din Nikkō care se află la mică distanţă de mers pe jos. O scurtă plimbare până la Taiyuinbyo, un sanctuar elaborat care serveşte, de asemenea, ca mausoleu al nepotului lui Tokugawa Ieyasu, Iemitsu, care a construit Nikkō Tōshō-gu, merită, de asemenea, o vizită.
Surse: Japan Travel; Far Goods; Sobre Leyendas; Youtube