Coimbra - bijuteria medievală cu tradiţii a Portugaliei

Universitatea Coimbra, Portugalia
Universitatea Coimbra, Portugalia (Pixabay.com)

Coimbra a fost capitala Portugaliei pănă în 1255 şi locul unde s-a născut majoritatea regilor portughezi - şase la număr - din prima dinastie, aici fiind construit Palatul Regal. Prima universitate din Portugalia a fost construită în Coimbra la 1 martie 1290 de către Dionisie I, care era şi poet, aceasta fiind şi una dintre cele mai vechi universităţi din Europa.

Oraşul este traversat de râul Mondego şi este împrejmuit cu ziduri, are alei pietruite, faţade cioplite cu mesaje filozofice, străzi înguste pline de istorie, curţi, scări şi arcade medievale, care au păstrat esenţa trecutului fără a uita prezentul. Străzile complicate şi abrupte fac plimbările un deliciu şi poţi trăi o experienţă plină de satisfacţii printre pietrişuri, biserici, mănăstiri şi pârtii greu de trecut. În oraş se află mănăstirea Santa Cruz, Catedrala Veche de la 1139 - o comoară arhitecturală, Muzeul Naţional Machado de Castro, Palatul sub-Ripas şi grădinile Quinta das Lagrimas de pe cealaltă parte a râului.

Una dintre cele mai mari atracţii din Coimbra o reprezintă tradiţiile, care au rezistat în oraş de-a lungul secolelor şi care atrag vizitatorii săi. Oraşul a fost Capitala Naţională a Culturii în 2003 . Deoarece aici se află una dintre cele mai vechi universităţi din lume, majoritatea obiceiurilor sunt legate de această instituţie. Multe dintre instituţiile de învăţământ din Coimbra sunt protejate de Patrimoniul Mondial UNESCO.

Vom parcurge cele mai interesante tradiţii din Coimbra :

- Saudade: înseamnă „dor”, nostalgie după momentele trăite în trecut, o persoană sau un loc. După ce ai trăit sau studiat în Coimbra, vei avea acest "dor" după plecare, deoarece este un oraş special.

- Paxe: activităţi şi practici pe care studenţii din primul an trebuie să le desfăşoare pentru a se integra în al doilea an de studii, astfel vor avea dreptul să poarte o anumită pelerină. Este o onoare şi mândrie pentru studenţi să poarte zilnic pelerina.

- Pictură murală: Coimbra respiră prin libertatea de exprimare mai ales cea artistică şi alternativă, astfel pereţii străzilor din oraşul vechi, faţadele caselor scările şi zidurile abundă în mesaje artistice şi poetice cât şi în graffiti. Opiniile despre acest tip de artă – mai ales pentru graffiti dur şi vulgar - sunt că reprezintă o crimă la adresa artei.

- Muzica specifică „tunas” ce semnifică: tonuri muzicale. Pe străzi veţi întâlni grupuri de studenţi care cântă la instrumente precum chitara sau bandurria, pentru a câştiga bani şi chiar îşi vând propriile cd-uri. Un eveniment important are loc în luna octombrie la Festivalul Internaţional al tonurilor din Coimbra. (Festival Internacional de Tunas de Coímbra).

În timpul anului calendaristic, în toată ţara au loc multe festivaluri numite „Festas”, care celebrează pelerinaje şi dansuri tradiţionale, parade de costume, strânsul recoltei cu vin şi muzică, unde gastronomia este minunată.

Muzica populară este reprezentată de „Fado”. Istoria fado-ului este una bogată, fiind un gen muzical ce s-a născut din dorinţa locuitorilor din Lisabona de a celebra multiculturalitatea oraşului lor. Din taverne s-a mutat pe marile scene de teatru atrăgând tot mai mult public. După zeci de ani, acest tip de muzică populară este ridicat la rang de artă datorită unor artişti ca Amalia Rodrigues, Dulce Pontes sau Carlos do Carmo, Cesaria Evora, care şi-au dedicat viaţa acestui gen de muzică.

În 2021 Coimbra va fi Regiunea Europeană a Gastronomiei

Atât Coimbra, cât şi întreaga ţară se bucură de o gastronomie spectaculoasă, iar această recunoaştere este dată de calitatea mâncărurilor. Numeroasele restaurante de pe străzi vă vor pune la dispoziţie preparatele lor tipice din care nu lipseşte „regele peşte”, cât şi dulciurile. Pe terasele străzilor principale nu se bea bere, ci o cafea însoţită de dulciurile tipice delicioase, precum produsele de cofetărie cu frişcă Belem (cunoscute sub numele de ”pastel de nata”). Dulciurile portugheze sunt o tradiţie care îşi găsesc originea între secolele XII-XVI, când multe mănăstiri, pentru a se întreţine, vindeau produse localnicilor, fiecare având propria sa specialitate culinară. Din aceste vremuri au început să se răspândească patiseriile cu dulciuri rafinate.

Coimbra fiind un oraş studenţesc, este recunoscut pentru festivalurile şi petrecerile ce au devenit o tradiţie, mai ales la începutul anului universitar, când străzile sunt arhipline cu studenţi veseli, ce vor începe o nouă etapă în viaţa lor. Este recunoscut ca unul dintre cele mai frumoase oraşe, o metropolă a tinerilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură