Un test de sânge dezvăluie cancerul pulmonar cu doi ani înainte

Fiole cu sange
Fiole cu sange (Abid Katib / Getty Images)

Noul tip de testare a sângelui permite descoperirea bolii înainte de diagnosticarea precoce. Examenul va fi lansat pe piaţa americană în 2014 de către o societate privată din Londra. Rezultatele studiului au fost prezentate în California de către Institutul Naţional de tumori (Int) din Milano.

Cu un test de sânge se poate detecta cancerul pulmonar cu până la 2 ani înainte, comparativ cu examinarea sugerată astăzi pentru diagnosticarea precoce a bolii. Acest lucru este demonstrat de un studiu efectuat la Institutul Naţional de tumori (Int) din Milano, publicat în "Journal of Clinical Oncology”. Testul se bazează pe analiza
unei molecule din sânge, microRNA* (MiR)şi potrivit cercetătorilor permite reducerea semnificativă a ratei de rezultate fals pozitive obţinute cu ajutorul tomografiei computerizate (TC) spirală. Compania privată Gensignia, cu sediul la Londra, implicată în dezvoltarea de teste diagnostice moleculare, a programat lansarea noului produs în SUA în 2014.

Rezultatele studiului au fost prezentate recent la San Diego - în cadrul conferinţei Asociaţiei americane pentru cercetarea cancerului (AACR) şi a Asociaţiei Internaţionale pentru Studiul cancerului pulmonar (Ialsc) - de către Gabriella Sozzi, director de la Unitatea de genetică tumorală Int. La cercetare au cooperat unităţile de Chirurgie Toracică şi radiologie de la Int, unitatea de Radiologie de la Universitatea din Parma si Institutul Mario Negri din Milano.

Probele de sânge recoltate de la 939 fumători, înrolaţi în studiul "Multicentric italian lung detection" (Mild), au fost utilizate pentru a determina utilitatea predictivă, testul molecular de diagnostic şi prognostic microRNA. Din numărul total de fumători, 870 nu prezentau boala şi 69 de persoane aveau un cancer pulmonar. Testul microRNA – relatează Int - a arătat o sensibilitate de 87% în identificarea cancerului.

Considerând toţi fumătorii analizaţi, testul microRNA a raportat o valoare predictivă negativă de 99% pentru identificarea bolii şi de 99,86% pentru predicţia deceselor provocate de cancer pulmonar, subliniind specificitatea ridicată a testului în identificarea corectă a persoanelor care nu erau bolnave de cancer. O altă specificitate a testului microRNA a redus cu 80% numărul de rezultate fals pozitive indicate de către tomografia computerizata (TC) spirală care au identificat noduli suspecţi la fumătorii care nu aveau cancer pulmonar.

*Moleculă cunoscut sub numele de microRNA-155 (MIR-155). Prima boala cunoscută ca fiind asociată cu microRNA a fost leucemia limfocitară cronică. MicroRNA-urile constituie o clasa importanta de RNA-uri non-functionale, implicate in fenomenul cunoscut sub numele de interferenta RNA-mediata. Efectul acestui fenomen este blocarea formarii de proteine prin actionare directa asupra RNA-ului mesager. Fenomenul a fost pus in evidenta de biologi in 1993 si a fost explicat in detaliu de profesorii americani Craig Mello si Andrew Fire, care au primit premiul Nobel pentru medicina in 2006.