Primele concluzii ale anchetei de la Institutul Oncologic Bucureşti

Cristian Buşoi
Cristian Buşoi (Epoch Times România)

Cristian Buşoi, preşedintele Casei Naţionale pentru Asigurări de Sănătate (CNAS), a făcut publice, la Realitatea TV, primele concluzii ale anchetei desfăşurate la Spitalul Oncologic din Bucureşti, unde pacienţii şi medicii s-au trezit "peste noapte" în situaţia că tratamentele nu se puteau face: mai multe medicamente şi materiale sanitare de bază, precum serul fiziologic, compresele sau calmante, lipseau.

Preşedintele CNAS a declarat că situaţia de criză reclamată la IOB se datorează unui management intern defectuos iar "problemele sunt mai vechi"

"Între CNAS, prin casa Municipiului Bucureşti şi Institutul Oncologic e un contract care se desfăşoară în condiţii normale. Există un contract, suma lunară e de 4.200.000 de lei. Ştiu că 2 milioane şi jumătate sunt cheltuite pentru salarii. Restul banilor au fost puşi la dispoziţie, au fost viraţi. Problema ţine de managementul intern, iar problemele sunt mai vechi."

Paradoxul este că la spital există stocuri de medicamente oncologice, scumpe, pentru o lună şi jumătate, însă cele ieftine, dar necesare, precum calmantele, serul fiziologic etc. lipsesc de pe stoc.

"Dintr-o neglijenţă gravă, înfiorătoare a celor de la achiziţii, s-a ajuns în această situaţie. Din informaţiile pe care le avem, problemele sunt de o grămadă de timp. Au ieşit la iveală acum. Situaţia e de câteva luni bune aşa. Aceste comenzi nu au fost lansate în urmă cu o lună şi jumătate. Există comenzi care nu au fost onorate de Departamentul de Achiziţii, sesizate de medici, aşa cum e procedura", a declarat Buşoi la Realitatea.

Noul manager al spitalului, Ana Maria Niţulescu, numit doar de 3 săptămâni, "va trebui să facă ordine" în haosul organizaţional pe care l-a moştenit. Managerul fost numit acum trei săptămâni, iar faptul că acum 30 de zile sau câteva luni de zile cineva nu a lansat comenzi nu este vina dumneaei, consideră Buşoi.

Vineri, medicii de la Institutul Oncologic din Bucureşti (IOB) s-au trezit în situaţia de a nu îi mai putea trata în condiţii corespunzătoare pe bolnavi, multe medicamente şi materiale sanitare de bază nemaifiind pe stoc. Directoarea spitalului s-a declarat surprinsă de acest fapt.

"A fost o surpriză. Nu există stocuri de urgenţă şi mă miră că nu avem materiale sanitare. Ştiam că avem. Măcar medicaţia pentru cancer o avem", a precizat directoarea.

Pentru a salva situaţia, Ministerul Sănătăţii a dispus ca la IOB să se transfere de urgenţă, de la alte spitale, medicamentele necesare, printre care analgezice, antiemetice şi antibiotice, pentru a se asigura de urgenţă tratamentul pacienţilor, până săptămâna viitoare, când la institut vor ajunge medicamentele şi materialele comandate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne