Un studiu demonstrează legătura dintre obezitate şi un simţ mai puternic al mirosului
alte articole
Obezitatea are legătură cu un simţ mai puternic al mirosului, conform unui studiu.
Cercetătorii de la Universitatea Portsmouth, Marea Britanie, în primul studiu prin care examinează BMI-ul unei persoane în relaţie cu simţul mirosului, spun că oamenii care au un index de masă corporală mai mare (BMI) au un simţ mai puternic al mirosului "când vine vorba de mâncare".
Dr Lorenzo Stafford - psiholog, care a condus cercetarea, a dorit să vadă dacă abilitatea unei persoane de a detecta mirosuri este influenţată de factorul "foame". Cercetătorii au descoperit că atunci când unei persoane îi este foame, există o probabilitate mai mare să simtă mirosuri de ne-mâncare, iar când o persoană tocmai a mâncat, are un simţ mai puternic al mirosului de mâncare.
"Ceea ce sugerează aceste descoperiri este că indivizii cu un BMI mai mare au un simţ redus al mirosurilor care nu provin de la mâncare, aşa cum arată şi cercetarea anterioară, dar când vine vorba de mirosuri de mâncare, aceiaşi indivizi au performanţe mai bune", a afirmat el într-o declaraţie făcută din partea universităţii.
Analizând mai departe, el afirma că cei cu un BMI mai mare au un simţ mai puternic pentru mirosurile de mâncare şi un simţ mai slab pentru mirosuri de ne-mâncare.
"S-ar putea specula că pentru cei cu tendinţa de a lua în greutate, simţul lor mai acut pentru mirosuri de mâncare ar putea juca un rol mai activ în ingerarea hranei", a declarat el.
Stafford a testat 64 de bărbaţi şi femei cu vârste cuprinse între 18 şi 49 de ani. El a observat că porţiunea creierului care procesează mirosul este conectată la centrii de hrănire din creier.
El a folosit n-bunatol bazat pe alcool pentru mirosuri de ne-mâncare şi un miros natural bazat pe ierburi folosit în industria alimentară.
Stafford a declarat că este nevoie de continuarea cercetării în acest domeniu.