România Curată: Cum se betonează principalul râu din Parcul Natural Apuseni şi cum se protejează ”calitatea apei mării” la munte
alte articole
Albia râului Crişul Pietros, cel mai mare râu din cadrul Parcului Natural Apuseni, e în pericol iminent de a fi distrusă de agenţi economici care vor să dragheze porţiuni din ea şi să muşte cu excavatoarele din malul râului şi apoi să-l betoneze din belşug, cu încălcarea legii. Culmea, în acest râu sunt prezente specii protejate la nivel european, precum vidra, dar de-a lungul Crişului Pietros întâlnim şi habitate ripariene cu arin negru (Alnus glutinosa), atrage atenţia România Curată.
România Curată a descoperit că şantierul a fost demarat cu încălcarea legii, proiectul având la activ două ”avize negative” din partea Administraţiei Parcului Natural Apuseni. Mai mult, deşi proiectanţilor li s-a cerut, conform legii, să realizeze un ”studiu de impact asupra mediului”, prin care să se cuantifice exact efectul negativ al proiectului, atât aceştia, cât şi constructorul au ignorat solicitarea.
"Beneficiarul direct al investiţiei, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, susţine că cei care au solicitat ”execuţia în regim de urgenţă a lucrărilor de consolidare” sunt Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Pietroasa.
În mod absolut grotesc, documentaţia depusă de proiectantul lucrării pentru obţinerea acordului de mediu pare copiată cu metoda copy/paste din alte documente, care nu au legătură cu râurile de munte, şi vorbeşte despre ”calitatea apei mării” sau ”vecinătatea apei mării”, se mai arată în material.
Articolul integral poate fi citit aici