Investigaţii incomode. Şeful Asociaţiei Agent Green bătut cu bâte de agresori

Păduri masacrate
Păduri masacrate (Matt Cardy / Getty Images)

UPDATE. Bărbatul care a fost lovit de o maşină în timpul incidentelor de la Râul Alb a fost transportat, cu elicopterul, la neurochirurgie la Cluj Napoca, potrivit România Curată.

Publicaţia relatează că mărturiile martorilor vin în contradicţie cu comunicatul oficial al Poliţiei Hunedoara, care vorbeşte de un "conflict spontan".

"În data de 24.05.2015, în jurul orei 13:10, Poliţia Oraşului Haţeg a fost sesizată cu privire la faptul că, pe raza satului Coroeşti, comuna Sălaşu de Sus, a avut loc un conflict spontan între mai multe persoane. Echipa operativă care s-a deplasat la faţa locului a stabilit faptul că, un bărbat în vârstă de 40 de ani, din oraşul Haţeg, s-a deplasat, împreună cu alte patru persoane (reprezentanţi ai unui ONG de mediu) pe raza satului Coroeşti, cu intenţia de a se documenta cu privire la construirea unei micro-hidrocentrale.

Între grupul din care făceau parte reprezentanţii ONG-ului şi alt bărbat, în vârstă de 48 de ani, reprezentantul societăţii comerciale din Deva care intenţionează să construiască micro-hidrocentrala (care, la rândul său, era însoţit de mai multe persoane) a avut loc un conflict, în urma căruia bărbatul în vârstă de 48 de ani cât şi un activist de mediu au suferit vătămări corporale, fiind transportaţi la Spitalul Orăşenesc Haţeg, pentru acordarea de îngrijiri medicale. Echipa operativă, sub coordonarea procurorului competent din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara a întocmit dosar penal şi continuă cercetările, în vederea stabilirii circumstanţelor în care s-a produs incidentul şi a luării măsurilor legale", reiese din comunicatul Poliţiei.

* * *

Preşedintele Asociaţiei Agent Green, Gabriel Păun a ajuns la spital după ce a fost atacat duminică de mai mulţi agresori, care aveau asupra lor bâte şi alte arme albe, în timp ce încerca să documenteze proiectul hidrocentralei de pe Râul Alb, din Geoparcul Dinozaurilor din Ţara Haţegului, precum şi tăierile de copaci care ar fi putut proveni fie din Parcul Naţional Retezat, fie din parcul natural. Nici ghizii locali care îl însoţeau pe Gabriel Păun nu au scăpat de furia celor aproximativ 10 bătăuşi, relatează România Curată.

Activiştii s-au deplasat la faţa locului cu două maşini de teren, însă nu au mai apucat să investigheze nimic pentru că au fost întâmpinaţi cu bâte şi arme albe.

"Au coborât dintr-o remorcă cu bâte, cu arme albe. Mai erau trei bărbaţi şi două femei, dintre care una era o ziaristă de prin Germania. Nu ne gândeam să fim atacaţi ca-n evul mediu sau ca-n Africa. Unii dintre atacatori erau la bustul gol ca indienii. Doamna din Germania (o reporteră de la Deutsche Welle - n.r.) urla şi intrase în şoc, nu se mai controla de spaimă. Nu ştiam ce s-a întâmplat cu ceilalţi. Gabi s-a ascuns în nişte boscheţi până am reuşit să anunţăm poliţia, că nu era semnal acolo sus. Am scos-o pe reporteriţa nemţoaică de acolo cu maşina şi o maşină tot ne urmărea în spate.

Camera pe care era filmul am ascuns-o lângă un câmp de grâu. Ne era frică să nu o confişte urmăritorii noştri. Ulterior fata din Germania a mers cu poliţia şi a recuperat şi camera şi pe Gabriel Păun. A avut loc şi un accident. Practic maşina mea a fost atacată. S-au agăţat de ea din toate părţile şi din spate şi din lateral, şi s-au aruncat pe capotă. Unul din ei a căzut jos de pe capotă şi s-a agăţat probabil. Eu n-am simţit nimic acolo, numai hopuri şi drum accidentat. Probabil că eu l-am agăţat cu roata din spate. Dar am chemat salvarea şi a venit şi l-a dus la spital", a declarat, pentru publicaţia citată, hunedoreanul Alin Andrioni care coducea una dintre maşinile cu care tinerii au urcat pe Râul Alb.

"Nici nu am apucat să ne dăm jos din maşină. A venit o maşină cu nişte oameni imenşi care au început pur si simplu să ne lovească. Pe mine m-au lovit în cap şi în torace. M-au pus de trei ori la pământ. Atunci, în explozia aia de violenţă am văzut cum una din maşini a trecut peste cineva", a declarat la rândul său Gabriel Păun, care a scăpat de agresori în momentul în care aceştia s-au năpustit asupra celor aflaţi în maşina lui Andrioni.

Agresorul lovit de maşina cu care veniseră ecologiştii la faţa locului a fost transportat la spitalul din Deva pentru investigaţii suplimentare.

România Curată susţine că, din primele declaraţii ale Poliţiei, se încearcă mutarea vinei pe spatele ecologiştilor, deşi publicaţia subliniază că a raportat constant despre ameninţările la care au fost supuşi şi alţi tineri care au încercat să documenteze cazul, care a ajuns şi în atenţia presei şi a comunităţii ştiinţifice internaţionale.

"Nu prea avem semnal şi e greu să comunicăm cu echipa operativă. La faţa locului s-au deplasat echipaje atât din Deva, cât şi din Haţeg. Am fost sesizaţi în jurul orei 12.30 referitor la o stare conflictuală spontană. Din comunicarea cu colegii mei am aflat că două jeepuri care au urcat în zona respectivă pentru a documenta construirea unei microhidrocentrale au avut o altercaţie spontană cu un grup de mai multe persoane, după ce vreo 10 persoane au apărut din pădure. Un conducător de jeep l-a lovit cu maşina pe unul din localnici, care are traumatism cranio-cerebral acut, nu îşi simte picioarele, după ce ong-istii l-au lovit cu maşina. Era proprietate privată, motiv pentru care, nefiind drum public nu e inclus în circuitul rutier şi nu e considerat accident rutier. În intervalul următor se va stabili dacă a fost cu intenţie sau fără intenţie", a declarat Purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, subcomisarul Bogdan Gabriel Niţu.

De cealaltă parte, Gabriel Păun susţine că nu a văzut niciun semn care să indice faptul că drumul pe care se aflau ar fi proprietate privată (conform legii, şi dacă drumul s-ar afla pe o proprietate privată, asupra lui ar trebui să existe un drept de uzufruct, în condiţiile în care nu există niciun alt drum care să permită accesul către albia râului, proprietate publică – n.r.).

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne