Cum se menţineau femeile în formă acum 100 de ani (video)

În ultimele decenii, stilurile de exerciţii prin care femeile se menţineau în formă (fitness) s-au schimbat radical. În bine sau în rău? O întrebare la care vă lăsăm să răspundeţi singuri.
Exerciţiu fizic (captură Youtube)
Mioara Stoica
05.04.2017

Videoclipul de mai sus călătoreşte pe drumul memoriei şi reaminteşte evoluţia conceptului de sport şi cel al feminităţii.

În 1910 femeile erau foarte feminine iar exerciţiile lor constau doar în întinderi blânde, să nu transpire. Ele încă purtau rochii care le ajungeau la glezne.

Fitnessul în 1920 a fost mai mult sau mai puţin la fel ca în decada anilor 1910, dar mai plin de farmec. Femeile purtau haine de mătase şi machiaj. Practicau încă întinderile blânde, cu diferenţa că mişcările erau mai energice, inspirate de dansul Charleston.

Fitnessul a făcut o schimbare dramatică în 1930. Liga feminină de sănătate şi frumuseţe creată de Mary Bagot Stack, al cărei motto era „Mişcarea este viaţă“ a introdus exerciţii cum ar fi săriturile precum şi cursurile de grup.

După ce a început al doilea război mondial, femeile au început să practice exerciţii fizice în propriile lor case. Cu toate acestea, liga feminină de sănătate şi frumuseţe a continuat să menţină un număr mare de membri. Exerciţiile blânde, care nu le făceau să transpire, erau încă populare, dar a fost introdusă o nouă formă: “sit-up“, exerciţii la podea.

În anii '50 a izbucnit mania hula-hula (hula hooping). Cu doar câteva trucuri inteligente de marketing s-a transformat într-un succes impresionant. Chiar şi copiii au început să practice.

În anii '60, torsiunile au preluat controlul (trim twist) devenind populare în toate ambientele, fiind practicate atât de femeile care lucrau la birou cât şi de cele casnice.

Jazzul sau Jazzercise a fost introdus în 1970 de către fostul star de Broadway, Judi Sheppard Missett. Este o combinaţie de aerobică şi dansul jazz, iar pentru acei ani reprezenta o mişcare optimistă în lumea fitnessului. În prezent, Jazzercise încă se mai practicată în 32 de ţări.

Exerciţiile pentru picioare au fost introduse de aerobică în anii '80. Jane Fonda a devenit un nume pe care toată lumea îl cunoştea, iar antrenamentele sale intense au avut un mare impact atât în rândul femeilor cât şi al bărbaţilor.

În anii 1990, Billy Blanks a dominat lumea fitnessului cu Tae Bo, conceput să lucreze pe fiecare parte a corpului. Este o combinaţie de Taekwondo şi box.

Noul mileniu a văzut întoarcerea fitnessului prin intermediul dansului. Dansul de stradă sau Street dance. A început în cartiere şi pe coridoarele şcolilor, iar în cele din urmă a emigrat în sălile de sport şi studiourile de dans. Majoritatea filmelor de dans au ieşit în noul mileniu, odată cu începutul acestei nebunii colective.

În 2010 a apărut Zumba. Femeile se antrenau în stil brazilian, “scuturându-şi“ tot corpul. Zumba încorpora elemente de hip-hop, soca, salsa, samba, merengue şi mambo.

Dar videoclipul de mai sus nu este complet. Lipseşte un exerciţiu foarte popular astăzi, care aduce beneficii organismului nostru care are un ritm de viaţă stresant: meditaţia. Unul dintre beneficiile şi scopurile principale ale meditaţiei este calmul adus minţii noastre, contribuind din plin la sănătatea şi longevitatea celui ce o practică.

Exista o perceptie că scopul de bază al practicii de meditaţie este căutarea armoniei interioare. Cu toate acestea, sunt trecute cu vederea alte efecte benefice, precum îmbunătăţirea concentrării şi relaxarea, care au un efect benefic asupra sistemului nervos uman.

Potrivit cercetările efectuate, s-au observat semne de ameliorare a simptomelor de anxietate, de depresie şi a durerii. S-a arătat, de asemenea, că meditaţia putea să conducă la redistribuirea materiei cenuşii în creier şi să prevină pierderea acesteia, cu un impact pozitiv asupra mai multor funcţii mentale precum controlul emoţiilor, gândurilor şi mişcărilor.

Este cunoscut faptul că cei care practică Falun Dafa - o disciplină meditativă ce cultivă mintea şi corpul -,obţin prin exerciţii claritate mentală, reducerea stresului, creşterea imunităţii la boli etc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor